fallback

Преглед на печата за 19 декември

07:41 | 19.12.12 г.

Христо Ковачки придобива и "Топлофикация - Русе" В-к „Капитал Daily”

"Топлофикация - Плевен" е новият собственик на "Топлофикация - Русе", след като руската компания Mechel обяви, че е продала 100% от дружеството. Оценката на компанията е 27.7 млн. евро, а "Топлофикация - Плевен" ще поеме и инвестиционните ангажименти на дружеството от дунавския град. Освен това купувачът ще продължи да плаща за доставките на въглища от Mechel Carbon, като стойността на дългогодишния договор е 18.8 млн. долара (14.3 млн. евро).

За сделката се чу още през лятото, когато медии неофициално спрегнаха като потенциални купувачи на русенската топлофикация Dalkia, дружества на Богомил Манчев и Христо Ковачки. Обявената сделка потвърждава поне, че последният е бил вярно предположение. "Топлофикация - Плевен" е собственост на дружество, регистрирано на Сейшелските острови, свързвано именно с Христо Ковачки. Той контролира и  топлофикациите в Бургас, Сливен, Враца, Велико Търново и Габрово.

ВСС окончателно минира избора на главен прокурор В-к „Сега”

Висшият съдебен съвет (ВСС) не събра смелост да промени правилата за избор на главен прокурор и утре ще се гласува електронно въпреки съмненията за възможна манипулация на вота, твърденията, че се обслужват конкретни кандидати, както и призивите на тримата номинирани. На вчерашното заседание на съвета трима членове - Калин Калпакчиев, Галина Карагьозова и Камен Иванов, внесоха предложение за промяна на вота и гласуване с интегрални бюлетини. Мнозинството обаче го отхвърли с 12 гласа против и запази електронното гласуване.

Съдът отмени предимството "роднина" за детските градини в София В-к „Сега”

Софийският административен съд обяви за дискриминационен един от най-спорните критерии за класиране в детските градини на София. Според съда е недопустимо децата да се ползват с предимство и да получават допълнителни точки в класирането, ако някой от родителите им или баби и дядовци са работили в общинско детско заведение в последните 6 месеца. Този показател оказва голямо влияние на класирането, тъй като по него се получават 3 допълнителни точки. Решението обаче може да се обжалва пред Върховния административен съд.

Мъжете и жените харчат еднакво за подаръци В-к „Стандарт”

Мъжете и жените харчат почти еднакви суми за подаръци за празниците - съответно по 289 лв. и 288 лв. За сравнение, през миналата година мъжете са харчили за коледни подаръци средно с 58 лв. повече от жените, сочи традиционното коледно проучване на Visa Европа. Като цяло 289 лв. е средната сума, която българите ще похарчат за подаръци тази Коледа. Това е с 40 лв. повече отколкото през миналата година. 19% от анкетираните планират да подарят дреха или играчка за празника, но само 7% искат да получат дреха. Едва 1 на всеки 15 смята да зарадва близките си с книга. Между 19 и 22 декември ще бъде голямото коледно пазаруване, тъй като повече от половината анкетирани (53%) са посочили за пазар именно тези дни.

Ядем с 25 на сто повече биохрани В-к „Стандарт”

Потреблението на биохрани у нас расте средно с 25% на година. Това стана ясно на конференция за развитието на биопазара у нас. Над 500 са търговците, които предлагат чистите храни, а културата на потребление сред българите непрекъснато се увеличава, заявиха от браншовите организации на производители и търговци на биопродукти. Скоро в сила се очаква да влезе и нова наредба за биохраните. Тя ще обедини в един документ регулацията на животинските и растителни продукти, отглеждани по биологичен начин, каза административният директор на Асоциацията на търговците на биохрани Георги Георгиев. В новата наредба се записват ясно и правилата за продажба и контрол на тези продукти в търговската мрежа.

Грешка спести 100 милиона в бюджета за осигуряване В-к „Новинар”

Грешка спести 100 милиона лева в бюджета на Държавното обществено осигуряване (ДОО). Заради техническа неточност в Държавен вестник сумата на дефицита на фонд „Безработица” е изписана като „63 030 200 лв.” Всъщност става дума за 163 030 200 лв. Това съобщи в началото на пленарното заседание вчера председателят на парламента Цецка Цачева. Поправката ще бъде направена във вярно изписване на сгрешеното число и ще бъде публикувана в Държавен вестник.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:35 | 05.09.22 г.
fallback