fallback

Проектът за строителство на ТЕЦ край Резово е спрян временно

В региона има силно недоволство към проекта, по който още текат процедури за одобрение

14:42 | 17.12.12 г. 1

Проектът за изграждане на топлоелектрическа централа край Инеада, в близост до българо-турската граница (при Резово), е частен и на този етап е спрян. Това обясни кметът на община Инеада Тахир Ъшък на форум в Бургас, съобщи агенция „Фокус“.

Той допълни още, че проектът за строеж на ТЕЦ не среща подкрепата на местните жители. В региона има четири защитени зони, в които се влагат средства от ЕС и Световната банка.

Проектът обаче е само временно замразен, тъй като по него текат още процедури за разрешително за строеж. Заедно с кмета Ъшък в разговорите участват и кметовете на Демиркьой - Мухлис Явуз, на  Къркларели - Джавит Чаалаян и на Визе – Селчук Ялмаз, допълва БТА.

Те обясниха, че ТЕЦ-ът не е правителствен проект, но строежът на ядрена централа в региона е и отказаха да коментират казуса. В Турция ще има среща за строителството на централата на 27 януари, допълниха още те.

Около строежа на топлоелектрическа централа в Инеада, в близост до Царево, има доста неизвестни още в първите дни, в които се заговори за плановете. След „двоен“ протест от двете страни на границата се заговори, че Турция се отказва от строителството на ТЕЦ-а.

По време на посещението на българския президент Росен Плевнелиев в Истанбул обаче се оказа, че това съвсем не е така. На среща между министъра на околната среда Нона Караджова и зам.-министъра по околната среда на Турция Мохамет Балта в Доха пък се оказа, че в турското екоминистерство въобще не е постъпило инвестиционно намерение за изграждането на централата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:59 | 10.09.22 г.
fallback