Цените на хранителните продукти се увеличават седмица преди Коледните празници, показа статистиката на Държавната комисия по стокови борси и тържища (ДКСБТ). Според данните основната причина за повишението на индекса, следен от комисията, са по-скъпите плодове и зеленчуци.
Стойността на индекса, създаден от ДКСБТ, достига стойност от 1,456 пункта през седмицата 10-16 декември. Предходната седмица стойността на индекса достигаше 1,45 пункта.
През изминалата седмица плодовете и зеленчуците отбелязаха най-големите изменения на цената както в посока нагоре, така и надолу. Най-значителен ръст отбеляза цената на зелето – ръстът е в рамките на 17,1%, а зелето се търгува за 0,41 лева за килограм по борсите. С почти 10% поевтиняват оранжерийните краставици и цената им на едро вече е 2,55 лева за килограм.
В същото време обаче цитрусовите плодове записват спад. Традиционните за коледната ни трапеза портокали и мандарини отчитат намаление на цената. Според данните на ДКСБТ портокалите вече се продават на цена от 1,13 лева за килограм по борсите, което е спад в рамките на 5,8%. Това е най-значимото понижение на цена на хранителен продукт за изтеклата седмица.
С 3,7% поевтиняват мандарините, като цената им вече е 1,80 лева за килограм на едро. С почти 3% поевтиняха и оранжерийните домати, показва още статистиката. Цената им на едро е 1,46 лева за килограм.
Сред останалите продукти, следени от държавната комисия, най-рязко поскъпва лещата, като цената й за килограм е вече 2,32 лева или ръст от 2,2%. С 2% поскъпва брашното, което се търгува за 1 лев на едро. С 1,8% обаче намалява цената на саламите, като цената им по борсите вече 8,94 лева за килограм.
Олиото също записва спад на цената си – литър в пластмасова бутилка се търгува за 2,80 лева