fallback

Камен Колев: През 2013 г. кризата ще се задълбочи още повече

Българският бизнес вероятно ще освободи повече от 40 хил. души през следващата година, прогнозира зам.-председателят на БСК

19:08 | 15.12.12 г. 19

През 2013 г. икономиката на България ще стагнира, като вероятно кризата ще се задълбочи още повече. Такава прогноза направи пред Investor.bg зам.-председателят на Българска стопанска камара (БСК) Камен Колев, след като организацията представи детайлно анкетно проучване за нагласите на бизнеса за тази и следващата година.

Очакванията са ръстът на брутния вътрешен продукт (БВП) да бъде сходен на този, реализиран през 2011 и 2012 г. - не повече от 0.9 до 1%, които могат да бъдат считани за стагнация. Вероятно очакваният ръст, заложен в бюджета за следващата година, няма да бъде изпълнен, както не беше изпълнен и растежът, заложен за текущата година.  

Колев коменитра, че най-вероятно бизнесът ще освободи част от заетите заради увеличението на минималната работна заплата и минималните осигурителни прагове, защото няма да може да поеме ръста в обема на разходите за работни заплати.

Очакваното рязко редуциране на броя на заетите през следващата календарна година се дължи и на оптимизацията на работната сила, която масово налагат работодателите у нас.

"Вероятно броят на наетите през 2013 г. ще спадне с около 1% спрямо 2012 г. По наши изчисления това са близо 40 хил. души, които може би ще останат без работа", заяви Колев.

Колев направи прогноза и за инвестиционните политики на българския бизнес. Той подчерта, че вероятно спад в инвестициите няма да има, нито пък ще бъде отчетен ръст. Все пак обаче има възможност да се промени фокусът на инвестиционните практики.

Според него предприятията все по-често ще теглят заеми не толкова, за да инвестират в нови производствени звена, машини или разрастване, колкото за нуждите на оперативната им дейност.

По думите на Колев всичко това показва, че българският бизнес страда, а състоянието му остава нестабилно и несигурно. 

"Кризата удари най-вече малкия и среден бизнес в България. Той сега е зает не толкова да се развива, колкото да се опита да се спаси,- затова и тегли заеми, за да може да покрие текущите си разходи. Няма как икономиката на страната ни да се развива или да расте, когато нейният двигател - бизнесът, увеличава задлъжнялостта си към финансови институции", посочи зам.-председателят на БСК.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:27 | 12.09.22 г.
fallback