fallback

Антикорупционната комисия разследва договори за скъп варовик

ДКЕВР ще настоява частните ТЕЦ-ове да намалят цената на тока

10:23 | 14.12.12 г. 9

Временната парламентарната комисия за разследване на корупцията по високите етажи на властта започна да проучва договори за доставка на скъп варовик на свързаната с бизнесмена Иво Прокопиев фирма „Каолин“ за ТЕЦ-овете Марица Изток 1 и 3, съобщи bTV.

Пред антикорупционната комисия шефът на енергийния регулатор Ангел Семерджиев подчерта, че държавният ТЕЦ Марица Изток 2 намира и купува варовик за своите сероочистващи инсталации на по-ниски цени от другите два американски ТЕЦ-а - Марица Изток 1 и 3.

Тези централи са собственост на американските компании „Контур Глобал“ и „Ей И Ес“, но произвежданият от тях ток се изкупува от държавната Национална електрическа компания (НЕК) по дългосрочни договори още от времето на кабинета Иван Костов.

Договорите с „Каолин“ и конкретни цени не бяха огласени пред депутатите и медиите, заради търговската тайна.

Държавният енергиен регулатор обяви, че ще настоява двата частни ТЕЦ-а да намалят цената на тока, който гарантирано им плаща държавната НЕК, защото това противоречи на европейското законодателство.

Ангел Семерджиев коментира, че намерението е в следващите месеци да се направи анализ с външни експерти. И от регулаторния одит още от 1 юли догодина да се намали цената на тока по дългосрочните договори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:59 | 05.09.22 г.
fallback