fallback

Преглед на печата за 11 декември

07:59 | 11.12.12 г.

Втора вълна идеи

в. Капитал Daily

Половин година след старта си двата фонда за стартиращи компании вече активно подбират нови екипи, в които да инвестират. През октомври екипът на единия от тях - Eleven, който е с капитал от 12 млн. евро по JEREMIE и е специализиран в инвестициите на съвсем ранен етап от развитието на дадена бизнес идея (т.нар. акселерация), събираше кандидатури. В началото на декември финалистите вече са ясни. Сега предстои последното съревнование кои от тях ще бъдат избрани да получат финансиране до 30 хил. евро. Имената им ще станат ясни в началото на 2013 г. Първите изводи от процеса на селекция и подадените апликации обаче са налице.

Двата фонда по JEREMIE стартираха в началото на лятото, като направиха първия си подбор на проекти за финансиране през юни. Още тогава отсяха проекти, включително от региона, като например от Румъния, Турция и Хърватия, което им помогна да се популяризиран повече из Източна Европа. При първата селекция те сърбаха близо 800 кандидатури, от които избраха 20 за финансиране на съвсем ранен етап - 11 за Eleven и 9 за LAUNCHub (вторият фонд по JEREMIE с капитал от 9 млн. евро, който инвестира както в съвсем млади компании до 30 хил. евро, така и в компании с малко история, т.е. на ниво seed инвестиция до 200 хил. евро).

8 на сто ръст на туристите за година

в. Новинар

Между 6 и 8 на сто е ръстът на туристите през тази година. Това коментира икономическият министър Делян Добрев. По думите му зимният сезон също се очаква да бъде доста добър – с минимален растеж на туристите от 5%.

„Като цяло забелязваме много повече хора в магазините, много по-активно закупуване на продукти от тяхна страна. С просто око се вижда, че в моловете паркингите са пълни и колите спират отвън, което е индикатор, че хората пазаруват”, каза още министърът. До 2020 година България трябва да инвестира поне 2% от БВП в иновации, стана ясно още от думите на Добрев. Към момента този процент е едва 0,5 на сто. „3% са иновациите в най-напредналите държави. През 2020 г. се надяваме да достигнем и над 2%”, каза Добрев.

Нищят проблеми на винарския сектор

в. Новинар

Проблеми по лозаро-винарския сектор у нас ще нищят експерти. Проект за оптимизиране на управлението и политиката в бранша стартира днес. Ще се разискват и промени в законодателството чрез развитие на партньорство с други страни стартира.

Проектът се осъществява по оперативна програма „Административен капацитет“, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд.

БДЖ пуска празничните билети от сряда

в. Новинар

Утре БДЖ стартира предварителната продажба на билети и резервации за Коледа и Нова година. От железницата поясняват, че така ще позволят на клиентите си да планират по-добре празничните дни.

Предварителната продажба на билети и резервации за седящи места ще се извършват във всички гари и железопътни бюра в страната. Всички, които искат да получат повече информация, могат да го направят на телефоните за връзка и в интернет на www.bdz.bg.

Наемите на общински имоти скачат със 70 на сто

в. Новинар

Наемите на общинските имоти в Пловдив ще скочат със 70 на сто. Поскъпването ще стане факт, ако Общинският съвет приеме промени в наредбата за началния размер на наемните цени. Измененията ще засегнат сградите в широкия център на града.

Досега най-много за общински имоти са плащали в сърцето на Пловдив - на пл. "Централен", ул. "Кн. Александър I", ул. "Райко Даскалов". С новата наредба централната търговска зона се разширява, като обхваща много по-широк периметър, в който влизат всички улици и площади между бул. "Марица" - юг, "Цар Борис III Обединител", "Христо Ботев" и "Руски". Така за сергия плодове или зеленчуци тарифата ще стане 8,30 лв. на квадрат вместо досегашните 4,70 лв.

Държавата заподозря Перник в снежен саботаж

в. Сега 

Войната между държавата и община Перник продължи и на снежна тема. Регионалният министър Лиляна Павлова обвини кмета Росица Янакиева (БСП), че общината нарочно не чисти държавния път към Радомир, въпреки че е нейно задължение. "Призовавам кметът на Перник Росица Янакиева да обърне внимание на снегопочистването на републиканския път към Радомир. През последните няколко дни този път тенденциозно не се поддържаше", каза Павлова.

"Изказването на министър Павлова не е коректно, защото пътят, който е наше задължение, бе изчистен и в събота вечерта, и в неделя. Всеки, който е минал оттам, е видял следите от пясък", обясни пред "Сега" Янакиева. Кметът заяви, че общината има договор с АПИ за участъка от кв. "Църква" до Бяла Вода. По него получава по 1200 лв. на км, за да поддържа пътищата от републиканската мрежа на своя територия, но тази сума въобще не стигала. "Останалата част от пътя до Радомир нито е мое задължение, нито ще го чистя", каза Янакиева. От АПИ потвърдиха пред "Сега", че общината няма задължение за останалата част.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:43 | 14.09.22 г.
fallback