fallback

Преглед на печата за 8 декември

08:45 | 08.12.12 г.

Малко по-удобни данъци

в. Капитал

анъчна система в България е сравнително проста, но спазването на законите отнема повече време и усилия на данъкоплатците, отколкото в държави като САЩ и Германия. Данните на Световната банка недвусмислено показват, че все още има какво да се желае, за да може данъците да се плащат по-лесно и по-удобно.

Промените в ресорните закони за следващата година вече са обнародвани и една част от тях се мотивира именно с облекчаване на администрирането на задълженията към държавата. Друга част от измененията се опитват да изгладят противоречия с европейското право. От тази гледна точка и бизнесът, и администрацията биха могли да приветстват намаляването на "инвестициите" по спазване на данъчните закони.

А и с някои изключения (като силно дискутираното облагане на лихвите по депозити, повишаването на някои акцизни ставки и на максималния осигурителен праг) вече приетите закони за следващата година няма да доведат до значителна промяна в данъчната тежест.

Павилиони на едро

в. Капитал

Масивно. Така, с една дума, може да се опише навлизането на "Булгартабак" в търговията с цигари на дребно в страната. Ако успее, това ще е най-мащабната акция за превземане на даден пазар на бързооборотни стоки в България от доста време насам. Малко по малко, град по град, вече частният холдинг се опитва да изгради мощна верига за продажба на дребно на цигари в България.

На все по-труден, рестриктиран и конкурентен пазар, проектът на местния производител изглежда повече от логичен като ход. Като изпълнение обаче е, меко казано, спорен. Той залага на иначе железния търговски принцип, че ако пазаруваш на едро, получаваш по-изгодни условия и специално отношение. За самия холдинг замисълът е брилянтен. За властите, от които се иска да приемат офертата, обаче тя няма този характер: разпореждането с общинска собственост не е търговия.

Мнозинството се отметна и отхвърли пренареждането на листите

в. Сега

Възможността за преференциално гласуване - пренареждане на листите, на парламентарния вот стана поредното предизборно обещание, от което ГЕРБ се отметна. Правната комисия гласува вчера за промяната в Изборния кодекс в отсъствието на медиите, от които ден по-рано депутатите поискаха съвет как да се процедира. Репортерите бяха спрени на входа в сградата на бившия Партиен дом и бяха допуснати по-късно, след като въпросната промяна вече бе гласувана.

Според присъствали в залата отпадането на преференциите е било подкрепено от представителите на ГЕРБ, ДПС и част от БСП. Без отговор остана въпросът дали комисията е гласувала при наличието на кворум. Шефът на правната комисия Искра Фидосова се опита да потули скандала с абсурдното обяснение, че никой от репортерите не е сигнализирал за проблем при влизането в сградата.

НАП погва кешовите плащания

в. Сега

Кешовите плащания, тоест търговията на дребно, при която най-често се плаща в брой, ще бъдат под зоркия поглед на приходната агенция през идната година. Това съобщи Николай Петков от НАП на пресконференция на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ). Причина за това е, че след свързването на касовите апарати с НАП приходите в хазната не са се вдигнали съществено. Декларираните обороти са нараснали, но скачат и декларираните разходи. Само преди няколко дни от НАП обявиха, че са открили над 33 000 фирми, които не са декларирали данък печалба.

Голяма част от хората не разсъждават правилно, когато при купуване на стока не желаят да им се предоставя касов бон. "Те всъщност ощетяват себе си", каза зам.-директорът на НАП Христо Костадинов. Сред приоритетите на проверяващите през 2013 г. ще бъде и търговията с растителни и животински продукти. Последната мярка бе заявена в отговор на твърдението на Асоциацията на млекопреработвателите, че половината от търговците на мляко у нас не са регистрирани по ДДС.

Наши спецове получават заплатите си в офшорки

в. Стандарт

Нови вратички за укриване на данъци и осигуровки набират скорост, алармираха представители на бизнеса на кръгла маса за борба със сивия сектор. "Все по-често международни компании превеждат заплатите на български специалисти в офшорни зони. Всеки се е вторачил в плащането кеш, но се появяват нови практики на превеждане на пари, които не се контролират", посочи Кирил Желязков, председател на Камарата на електронната промишленост.

Данъчните да обърнат внимание на сделките със занижена стойност, призова Камен Колев, зам.-председател на БСК. За пример той даде Япония, където има законова възможност държавата, ако прецени, че една сделка е подценена, да купи имота или стоката на цена, по-висока с 10%. От БСК искат да се стимулира плащането с банкови карти, като в края на годината се връща част от ДДС по направените с картата покупки. Според АИКБ с върнатото ДДС може да се покриват задължения като данъка за колата или апартамента.

Банките приключват годината с 600 млн. лв. отгоре

в. Новинар

Банковата ни система ще приключи годината на плюс с 600 млн. лв. това съобщи шефът на Българската народна банка Иван Искров.

Ще запомним 2012 г. като нелека, а през 2013 г. очакваме да продължи с бавна скорост процесът на възстановяване на икономиките в ЕС, в това число и на България, допълни той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:27 | 13.09.22 г.
fallback