fallback

Ще помогне ли на бизнеса единната сметка за плащане на данъци и осигуровки?

Сметката ще бъде въведена от януари догодина, но може да ощети работещите, като ги лиши от здравни права

12:09 | 05.12.12 г. 7

Единна сметка, чрез която ще могат да се плащат едновременно данъци и осигуровки, ще бъде въведена от 1 януари 2013 година, съобщават от Националната агенция по приходите.

Бизнесът отдавна настоява за промяна в правилата на плащане, тъй като в момента всеки месец се попълват между 10 и 15 платежни нареждания от страна на компаниите, като броят им зависи от дейността, която изпълняват.

От тази гледна точка единната данъчно-осигурителна сметка ще намали административната тежест значително. Според изчисленията на Министерство на финансите спестени ще бъдат около 40 млн. лева годишно.

В същото време обаче се губи възможността на задълженото лице да избере кое плащане да погаси, при положение, че не може да плати всичките си задължения, се казва пък в официална позиция на Българската стопанска камара (БСК) по казуса.

Възможността за избор е премахната – законът предвижда погасяване на задължения, чийто срок изтича най-рано. Опасенията са, че при такава ситуация много работещи могат да се окажат без здравни права, тъй като държавата първо ще удържи дължимите от работодателя данъци от парите, внесени по сметката.

Позицията на НОИ е, че системата на социалното осигуряване е такава, че дори и осигуровките да не са платени, работещите на трудов договор няма да загубят своите права. Причината е, че в момента е необходимо компаниите просто да декларират, че задълженията са платени.

Не така обаче стоят нещата с хората, които се самоосигуряват. Реално тези хора – със свободни професии или развиващи собствен бизнес, мярка широко подкрепяна в ЕС като част от мерките срещу кризата, могат да се окажат без здравни права.

В условията на криза изрядността и погасяването на задълженията в срок понякога се оказва пожелателно. Самият финансов министър Симеон Дянков признава за неразплатени 135 млн. лева към представители на бизнеса – това е забавено ДДС или неизплатени договори.

Дянков коментира единната сметка по време на 7-та Годишна среща между бизнеса и правителството. Според него всички опасения са изказани от некоректните платци към бюджета. За изрядните фирми това е голямо облекчение, обясни той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:11 | 12.09.22 г.
fallback