fallback

Преглед на печата за 5 декември

07:29 | 05.12.12 г.

Инвестбанк и Венелина Гочева са новите кредитори на "Медийна група България" В-к „Капитал Daily”

След половин година затишие в "Медийна група България холдинг" – фирмата издател на всекидневниците "Труд" и "24 часа" започнаха промени. Кредиторът, в който е заложен целият холдинг – Уникредит Булбанк, е прехвърлил заема от 10 млн. евро на "Инвестбанк", а бившият главен редактор на "24 часа" Венелина Гочева е официално вписана като управител. Освен това миналата седмица частен съдебен изпълнител е вдигнал запора, който имаше над дяловете на Любомир Павлов в холдинга заради негов дълг към друг издател – Недялко Недялков.

"КЦМ 2000" може да излезе на европейска борса през 2014 г. В-к „Капитал”

Дружеството "КЦМ 2000" не се е отказало от идеята да излезе на някоя от европейските фондови борси и вероятно това ще се случи през 2014 г. Това съобщи Никола Добрев – главен изпълнителен директор на компанията. "За нас сега е най-важно да приключим с инвестицията по обновяване на оловното и цинковото производство (проект ТОРП – 195 млн. лв.) през 2013 г. и веднага след това ще се огледаме за подходяща европейска фондова борса", заяви той. Първият опит на компанията да емитира свои ценни книжа на Българската фондова борса беше през 2008 г., но заради кризата на капиталовия пазар процесът бе спрян.

Всеки втори стаж е неплатен В-к „Сега”

Близо 90% от работодателите в страната са имали или в момента обучават стажанти. 55% от младежите обаче не са получавали заплащане за труда си. Трудовият договор е рядкост - имали са само една четвърт от обучаващите се, а една пета са били на хонорар. Данните са от анкета на Българската стопанска камара, проведена от август до ноември сред 512 работодатели и 587 стажанти.

За последните 12 месеца 71% от работодателите са приемали стажанти. Останалите почти една трета обясняват решението с липсата на пари, неясноти в законодателството по отношение на стажантите, липса на качествени кандидати, несериозно отношение на обучаваните към възложените им задачи, както и липсата на оборудвани работни места за стажанти.

Все пак ще може да пуши и на топло В-к „Сега”

С първия сняг здравните инспектори смекчиха позицията си за загражденията от найлони, които се оказаха спасителен вариант за пушачите в заведенията. "Не искаме да тормозим пушачите. Да ги изкарваме на минус 10 е вече крайно и смешно. Водещият принцип е да няма притеснения за непушачите", коментира главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев пред "Сега". Според последното тълкуване къде може и къде не може да се пали ресторантьорите ще позволяват на клиентите да пушат в специално оградени за целта помещения. Тези места обаче не могат да бъдат вътре в заведението, а само по тротоарните части, външните градини и тераси.

Осъдиха банка за вдигане на лихва В-к „Стандарт”

Банка трябва да върне на гражданин 4677,68 лв., които са взети в резултат на необосновано вдигане на лихвата по вече изтеглен жилищен заем, постанови Русенският окръжен съд. Банката трябва да плати и 360 лв. разноски по делото. Става дума за ипотечен заем, теглен от Пламен Стоянов през 2007 г. Той е бил за 43 хил. евро и срок от 15 години. Заемът е изтеглен при договорена годишна лихва от 5,81%, както е гласяла реклама на банката. Първоначално в договора пишело, че лихвеният процент се определя от два компонента - базовия лихвен процент (6-месечен EURIBOR) и надбавка. След 5 месеца обаче от банката обяснили, че лихвата няма да бъде рекламираните 5,81%, а 7% годишно.

Паламуд от Еквадор за Никулден В-к „Стандарт”

Родното море ври от риба, но тя не може да доплува до София, установи проверка на "Стандарт". От черноморските риби в София успява да дойде само сафридът. На Женския пазар той се предлага на цена от 6,60 лв. за кг. От родните паламуд, чернокоп и лефер в София няма и следа. Паламуд може да се намери за около 14 лв., но той е замразен и е с произход Еквадор. Останалите видове сладководни и средиземноморски риби се продават на почти еднакви цени на Женския пазар и в центъра на София на ул. "Иван Асен". Традиционната риба за българската трапеза на Никулден - шаранът, най-често се продава за 6,50 лв. килото, в някои вериги магазини върви по 5 лв., а в "Лидл" може да се намери за 4 лв.

Социологическите агенции ще обявяват поръчителите си В-к „Новинар”

Социологическите агенции вече ще трябва до обявяват поръчителите на допитванията. Това реши правната комисия при разглеждане на текстове от Изборния кодекс. Това ще се отнася за проучвания за общественото мнение във връзка с изборите. Това ще важи и когато агитационните материали съдържат данни от въпросните проучвания. Ако не се каже кой е поръчал изследването, ще се плаща глоба.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:01 | 24.08.22 г.
fallback