fallback

Преглед на печата за 4 декември

07:33 | 04.12.12 г.

Летище София с нова контролна кула

в. Новинар

Новата контролна кула на столичното летище, от която ще се водят самолетите при излитане и кацане, ще заработи от сряда. Лентата й ще прережат премиерът Бойко Борисов и транспортният министър Ивайло Московски, съобщиха от ресорното ведомство. Новата кула струва 14 813 030 лв. без ДДС.

Местоположението й е западно от сградата на Терминал 2, като от архитектурна гледна точка двете сгради взаимно се допълват. Тя се простира върху 2400 кв. м, а височината й е 50 метра. Новата кула осигурява видимост на 360 градуса.

Украинци готови да сглобяват автобуси и тролеи у нас

в. Новинар

Лвовският автобусен завод (ЛАЗ) проявява апетити да сглобява автобуси и тролеи у нас. Първоначално ще се сглобяват 12- и 18-метрови автобуси и тролеи, но в бъдеще няма да мине без инвестиции за създаването на местно производство и ремонтна база, пише вестник „Коммерсант-Украйна”.

Генералният директор на управляващата компания на ЛАЗ – „Сити транспорт груп”, Александър Лобко съобщи, че заводът избира площадки в България и Русия за организирането на производството на возилата. Разглеждат се предприятия в София и Габрово.

Частните съдебни изпълнители търсят 4 млрд. лв. от длъжници

в. Новинар

4 млрд. лв. е сумата, която частни съдебни изпълнители имат да вземат от длъжници. Цифрата се събрала за последните шест години. Това съобщи Георги Дичев, председател на Камарата на частните съдебни изпълнители, пред "България он ер".

По думите му очакванията са до края на годината делата да надхвърлят 200 000. Статистиката показва, че за първите шест месеца на година те са 106 000, а за цялата предходна година са били 180 хиляди. Дичев добави, че за шест години, откакто работят частните съдебни изпълнители, са образувани над 700 хиляди дела.

Димитровград се юрна на китайските ментета

в. Новинар

Куцо, кьораво и сакато се юрна да купува китайски ментета, маскирани като унгарски внос. Популярният битак в меката на чалгата Димитровград се препълни от народ, решил да си набави зимни грейки и обувки на примамлива цена. Те се котираха за 35-40 лв., което е с около два пъти по-евтино от цените в магазина, съобщи „Хасково.нет”. Търговците рекламираха стоката си като унгарска, но по-добър оглед разкриваше китайския й произход. Оказа се, че много от стоките са некачествени.



Веща купувачка обясни, че шевовете на грейките са криви и няма да издържат дълго, а ватата става на топки след няколко обличания. Според някои от посетителите на тържището обувките са толкова евтини, така че може и да не издържат първия сняг. Въпреки това доста народ си купи от тях с надеждата очакванията им да не се оправдаят.

Инициативни комитети никнат като гъби преди референдума

в. Сега

Инициативни комитети никнат като гъби преди предстоящия на 27 януари национален референдум по въпроса "Да се развива ли ядрената енергетика чрез изграждането на нова ядрена електроцентрала". По закон те трябва да се регистрират до 7 декември в ЦИК, ако искат да участват в информационната кампания, предшестваща плебисцита. Около организацията на първото национално допитване обаче се очертава страхотен хаос заради пропуски в закона за референдумите и неясноти около финансирането и медийната кампания.

Допълнително объркване рискуват да предизвикат и нюансите в позициите на привържениците и противниците на ядрената енергетика. Някои от комитетите, които са срещу "Белене", са "за" нови ядрени мощности в АЕЦ "Козлодуй" например. С подмяната на първоначалния въпрос и махането на "Белене" от формулировката ГЕРБ затрудни допълнително дебата, тъй като в него се говори за нова атомна централа, без да се спомене коя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:50 | 14.09.22 г.
fallback