fallback

Отлага се концесионирането на пристанище Варна

Има проблеми с обособяването на териториите за концесия, заради което подготовката на процедурата е временно спряна

08:57 | 30.11.12 г. 4

Подготовката за отдаването на пристанище Варна на концесия временно е спряно, съобщиха за Investor.bg от Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията (МТИТС).

Доскоро ведомството работеше по предварителния анализ, на базата на който трябваше да се определи дали портът да бъде изцяло отдаден, или на части. Заради проблеми с обособяването на териториите за концесия обаче подготовката за отдаването на порта е временно спряна, обясниха от министерството.

Жп гарата във Варна обаче се очаква да има нов стопанин до месеци. Започнала е подготовката за предоставянето на съоръжението на концесия, посочват от транспортното министерство.

В началото на следващата година вероятно ще стане ясно и кой ще бъде новият стопанин на жп гарата в Пловдив. Това е първата гара в България, която ще бъде отдадена на концесия.

Кандидатите могат да закупят документация за участие в процедурата до 28 януари 2013 г. и да подадат документи до 31 януари. Офертите ще бъдат отворени в началото на февруари.

До края на 2012 г. се очаква Министерският съвет да вземе решения за избор на концесионер на пристанищните терминали Видин-юг и Русе-запад. В средата на декември ще бъдат отворени офертите на кандидатите за пристанищния терминал в Тутракан.

Кандидатите за пристанището Русе-център ще станат известни в началото на следващата година.

Транспортното министерство продължава да работи по предварителната подготовка за концесионирането на Летище София заедно с летището в Балчик, както и на цялото летище в Пловдив.

До дни изтича крайният срок за подаване на оферти за концесионирането на летището в Горна Оряховица, след като вече се провалиха няколко опита за отдаването на съоръжението. Към аеропорта интерес проявиха израелски туроператори, които да го ползват за чартърни полети във връзка с обслужването на групи туристи с интерес към културно-историческото наследство в региона.

Появиха се и информации, че френска строителна компания също е готова да инвестира в летището. Същата фирма прояви интерес и към летището край Стара Загора, но за момента не се предвижда то да бъде отдадено на концесия.

Летището не работи вече повече от 10 години, но към него в началото на годината интерес проявиха южнокорейски инвеститори. Посланикът на страната дори лично огледа аеропорта и оцени високо потенциала му да се превърне във водещ логистичен хъб.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:54 | 09.09.22 г.
fallback