fallback

Обмисля се изграждане на парк за агротехнологии край Пловдив

До 2014 година ще бъдат построени и първите сгради на „София Тех Парк“

12:29 | 29.11.12 г.

Максимум още един технологичен парк може да се появи на територията на България. „Ако  реализираме подобен проект, той ще бъде посветен на проблемите на селското стопанство и вероятно ще бъде в региона около Пловдив“. Този коментар направи икономическият министър Делян Добрев по време на конференцията „Индустрия и иновации“.

„В Европа има 10 технологични парка и само три от тях са успешни. Надявам се и „София Тех Парк“ да бъде един от успешните проекти“, допълни още Добрев.

Технологичният парк е построен именно в столицата, заради близостта на университетите и изследователските центрове.

Фокусът на дейността му ще е глобалният пазар, тъй като не можем да си позволим акцент само върху България или региона. „Бизнесът е глобален“, допълни от своя страна Елица Панайотова, изпълнителен директор на „София Тех Парк“.

Компанията е регистрирана преди четири месеца, като очакванията са до 2014 година вече да има и изградени част от сградите, предвидени в проекта. На този етап финансирането е изцяло с публични средства, сред които и от европейски програми. „В дългосрочен план обаче очакваме да привлечем и публично-частни партньорства“, коментира още Панайотова.

В „София Тех Парк“ място ще намерят фирми, свързани с информационните технологии, енергетиката и биотехнологии. „Под енергетика имаме предвид основно новите източници на енергия“, обясни директорът на парка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:09 | 13.09.22 г.
fallback