fallback

Преглед на печата за 29 ноември

07:45 | 29.11.12 г.

Централа за продан

в. Капитал Daily

Два от блоковете в ТЕЦ "Марица изток 2" ще бъдат продадени като част от сделката за изграждане на нови мощности на площадката на въглищната централа, съобщи в интервю за изданието изпълнителния директор на Българския енергиен холдинг Михаил Андонов.

По думите му нормално е да има поне 10% понижение на цената на природния газ за крайните потребители.

Назрява родителски бунт срещу задължителното обучение на 4-годишните

в. Сега

Масово родителско възмущение и готовност за протести се появиха в интернет форумите след скандалния аргумент на експерта Ваня Трайкова по Нова ТВ, че задължителната предучилищна подготовка на 4-годишни деца цели на първо място да се постави ангажиментът на държавата да се грижи за тях, а задължителният ангажимент на родителите е второстепенен.

Проектозаконът за училищното и предучилищното образование, който в момента се гледа в парламента, предвижда то да стане задължително и за 4-годишните деца. Това означава, че децата трябва да бъдат записани в училище или детска градина. Проектът не дава право на избор на родителите. Автор на закона е просветното министерство, чиято презумпция е, че децата не могат да се социализират, ако се отглеждат само в семейна среда.

Поправката "Ню имидж" изправи всеки срещу всеки в парламента

в. Сега

В словесен двубой всеки срещу всеки се превърна вчера обсъждането на скандалните поправки в Закона за насърчаване на инвестициите, които още при обявяването им породиха съмнения, че облагодетелстват конкретна компания в кинопроизводството. Според въпросния текст преференция ще получи всеки, инвестирал 1.5 млн. лв. в продукти, свързани с авторското право. Преференцията ще се определя в наредба на министрите на културата и на финансите.

От БСП веднага заподозряха, че разпоредбата е в полза на американската кинокомпания "Ню имидж" - единствената в България с подобен ресурс. Засегнати интереси и диаметрално противоположни мнения скараха дори депутати от едни и същи цветове при гласуването на промените на второ четене.

Китайци в “Девня цимент”

в. Стандарт

100 китайски специалисти ще държат под око строителството на новата линия на "Девня цимент". Те са представители на главния изпълнител на обекта "SINOMA /CBMI". Проектът за изграждане на нова линия за производство на 4000 т цимент и клинкер дневно ще глътне около 160 млн. лв. Той трябва да приключи през 2014 г. В него ще бъдат ангажирани още 1000 работници на фирми подизпълнители. Новата линия ще работи с ток от биомаса или третирани битови отпадъци, съобразено с европейските изисквания. Пазарът на цимент се е свил с около 60% заради кризата в последните 3 години.

Канадци намериха злато до с. Бабяк

в. Стандарт

Ново находище на злато беше открито у нас край село Бабяк, близо до Банско. Находището се намира в т.нар. блок "Бабяк" близо до поречието на р. Места. Откритието на залежите е направено от концесионера на находището канадската компания "Юромакс Рисорсис".

Според съобщението й сондажите са доказали значително количество на златна руда, намираща се на дълбочина между 500 и 1300 метра. Наличието на благородния метал е засечено с 4 сондажа, реализирани през последните два месеца. Компанията има договор за концесия в региона, която покрива територия от 101 кв. км.

Обучаваме медици в ЦЕРН с европари

в. Новинар

Български медици да бъдат изпратени на обучение в научния център в ЦЕРН в Австрия. Тази възможност са обсъдили премиерът Бойко Борисов и директорът на ЦЕРН Ролф Хойер.

Парите за обучението могат да се вземат от различните еврофондове. Двамата са разговаряли и как адронната терапия на ЦЕРН може да се използва в медицината и от болниците у нас. Това е новият метод за унищожаване на тумори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:40 | 29.08.22 г.
fallback