fallback

България настоява газовата връзка с Турция да се строи като част от Набуко*

Президентът Росен Плевнелиев е изразил подкрепата си за проекта като продължение на Трансанадолския газопровод (ТАНАП)

17:03 | 28.11.12 г.

България продължава да настоява газовата връзка с Турция да се построи като част от проектогазопровода Набуко.

Това стана ясно по време на посещението на президента Росен Плевнелиев в Турция, където е обсъдил с турския си колега Абдуллах Гюл междудържавното сътрудничество в областта на енергетиката и инфраструктурата, съобщиха от пресслужбата на президента.

Плевнелиев също така е изразил подкрепата си за проекта Набуко като продължение на Трансанадолския газопровод (ТАНАП), който ще доставя газ от Азербайджан и се предвижда да достига близо до турско-българската граница.

Идеята газовият интерконектор с Турция да стане част от Набуко и да бъде финансиран от международния консорциум "Набуко газ пайплайн" лансира премиерът Бойко Борисов в началото на октомври, когато се проведе среща на представители на проектната компания във Виена.

Премиерът на Турция Реджеп Тайип Ердоган е потвърдил пред Росен Плевнелиев, че страната му разглежда тази възможност, като е допълнил, че Анкара вече работи по изграждането на газовата връзка. 

По същото време консорциумът Шах Дениз ІІ, който участва в строителството на конкурента на Набуко – Трансадриатическия газопровод (ТАР), също поиска да влезе в проектната компания за Набуко и в момента води преговори.

Турция оттегли пълната си подкрепа за Набуко в началото на годината, след като Анкара и Баку подписаха споразумение за изграждането на ТАНАП. Така се стигна и до прекрояването на тръбата и се взе решение за строеж на по-къс газопровод.

Преди около седмица Азербайджан ратифицира и пакет от документи, свързани с проекта.

Все още обаче не е ясно точното трасе на тръбата, което поставя и въпросителни около продължаването й към Европа посредством Набуко. Възможно е да бъде изградено и разклонение на ТАНАП към Гърция.

Проектът привлече интереса на британската ВР и норвежката Statoil, които са акционери в Шах Дениз ІІ. Дял в газопровода вероятно ще придобие и френската Total.

В момента акционери в ТАНАП са държавната петролна компания на Азербайджан и турската Botas, като азерите са готови да преотстъпят до 29% от акциите си на чужди компании и да запази 51%.

* Актуализирано към 19.25 ч. с коментара на Реджеп Тайип Ердоган

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:10 | 09.09.22 г.
fallback