fallback

Преглед на печата за 28 ноември

07:37 | 28.11.12 г.

Данък "кино" В-к „Капитал Daily”

Като на кино - за по-малко от час един герой победи, а билетите за филма ще бъдат платени от масовата публика. На извънредно заседание във вторник икономическата комисия в парламента прие на второ четене извънредни промени в Закона за насърчаване на инвестициите, които предвиждат преференции за "обекти на интелектуалната собственост". Зад неясната формулировка обаче реално се крие възможност държавата да стимулира снимането на филми в България, най-вече чуждите продукции. И то без да е ясно по какви правила.

Само 13 фирми искат да свалят енергийни разходи с пари от ЕС В-к „Сега”

Въпреки че от близо половин година за фирмите се предлагат безвъзмездни милиони от ЕС по мярката "зелена икономика и енергийна ефективност", до момента са постъпили едва десетина проекта. Слабият интерес е учудващ, тъй като с евросредства по тази схема предприятията могат да си сменят дограмата, да си купят модерни енергоспестяващи и безшумни машини, да сложат соларни панели, изолация на цехове и офис сгради и т.н.

България на дъното на световна класация за правосъдие В-к „Сега”

Страната ни е в дъното на глобалната класация по качество на наказателното правосъдие - на 81-во място от общо 97 държави. Това сочат данните от ежегодното изследване за върховенството на закона на "Световния проект за справедливост", който се изготвя от едноименната американска неправителствена организация. Общата констатация е, че съдебната система у нас изостава в сравнение с ред други държави от Европа и Централна Азия.

Обама определи среща на Борисов за 3 декември В-к „Сега”

Спешните разговори между българското външно министерство и Държавния департамент за определяне на дата за среща на президента на САЩ Барак Обама и премиера Бойко Борисов дадоха резултат. Белият дом обяви, че Обама ще приеме Борисов на 3 декември. Това стана, след като миналата седмица МВР разпространи информацията, че премиерът е получил покана да посети Овалния кабинет до края на декември. По-късно се изясни, че тя е устна и е била отправена на разговор между вътрешния министър Цветан Цветанов и специалния съветник на Обама Джон Бренън. Заради това се наложиха бързи дипломатически совалки.

Правим климатици за автомобили В-к „Стандарт”

Германски производител на климатици за автомобили ще разкрие над 1500 работни места у нас. Инвестицията ще бъде обявена до няколко седмици, като твърдо става дума за производство на електротехника за автомобили, а не просто за изнасяне на дадено административно обслужване. Засега обаче името на инвеститора се пази в пълна тайна. Една от вероятните причини германците да изберат именно България за своето производство са промените в Закона за насърчаване на инвестициите, който вчера мина на второ четене в икономическата комисия към парламента. Измененията предвиждат въвеждане на допълнителни стимули за инвеститорите у нас. По този начин държавна подкрепа ще има и за откриване на нови работни места в страната.

Дядо спъва Стобските пирамиди В-к „Стандарт”

Частен имот стопира изпълнението на европейски проект за облагородяване на района в подножието на прочутите Стобски пирамиди. Вече 2 месеца не се работи заради претенциите на Любчо Новачки. Малко преди финала на строежа на паркинг в подножието на Стобските пирамиди и изграждането на екопътека мъжът размахал скица и нотариален акт, че притежава 450 квадратни метра по средата на обекта. И изправил на нокти и община Кочериново, и фирмата изпълнител, и своите съселяни в село Стоб. "Тази фамилия никога не е имала имоти в местността Гръчковец. Откъде се сдобиха с тези документи!? Нека се разследва. Да се разпитат и тримата му свидетели, според които е владеел това парче земя", негодува Христо Огнянов. Любчо Новачки обаче очертал с червена боя границите на имота си. Около 230 000 лева е стойността на проекта, с който пирамидите ще привличат повече туристи. Предвижда се озеленяване, изграждане на кът за отдих с беседка и пейки, асфалтиране на паркинга.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:34 | 11.09.22 г.
fallback