fallback

Екоорганизация иска президентът да наложи вето върху Закона за фуражите

Оказва се, че не е задължително информацията за съдържанието на ГМО във фуражите да се вписва в етикетите на продуктите

16:59 | 27.11.12 г.

Екоорганизация поиска президентът да наложи вето на Закона за фуражите заради етикетирането на фуражите, които съдържат генетично модифицирани организми (ГМО).

От екологичното сдружение „За Земята“ алармират, че е отпаднало задължението на производителите и търговците на фуражи да вписват в етикетите информацията за съдържанието на ГМО в продукта.

От организацията припомнят, че в началото на ноември Министерски съвет внесе в Народното събрание проект за изменение на Закона за фуражите, в който беше предвидено операторите, които пускат на пазара фуражи, съдържащи или състоящи се от ГМО, задължително да обозначават за наличието им в съпровождащата документация, както и на етикетите.

Тези текстове бяха приети на първо четене в пленарна зала, но по време на второто четене парламентарната комисия по земеделие и гори се оказва, че ги е редактирала. С редакцията всъщност е отпаднало задължителното етикетиране на фуражите за наличие на ГМО и текстовете са гласувани в този вид на второ четене в пленарна зала.

Според окончателно приетите текстове операторите ще са длъжни да предоставят информация за съдържанието на ГМО във фуражите или в съпровождащата продукта документация, или на етикетите, като са предвидени високи глоби, ако допуснат нарушение при отбелязването на съдържащото се в продуктите ГМО.

Според еколозите така приетият текст противоречи на европейското законодателство, което регулира ГМО.

Припомняме, че в края на април Европейската комисия (ЕК) предупреди България за пропуски в прилагането на еврозаконодателството за генетично модифицираните организми. Според Брюксел страната ни не прилага правилно директива от 2009 г., която обхваща всички дейности във връзка с ГМО, заради което сме заплашени от съдебна процедура.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:43 | 11.09.22 г.
fallback