fallback

Преглед на печата за 26 ноември

07:53 | 26.11.12 г.

Бюджетните потайности

в. Капитал Daily

Всяка година правителствата харчат извънредни средства за непланирани разходи, без да искат разрешението на парламента и без за тези разходи да се провежда обществен дебат. Това не нарушава законите, нито влияе на предварително заложеното бюджетно салдо, но поражда въпроси за това как се формира самият бюджет и колко прозрачно се разпределят постъпленията от данъците.

Кабинетът насочва публичните средства за мерки, които не са предварително одобрени, а понякога дори нуждата от финансиране е спорна. Такива например са извънредните 600 хил. лв., които правителството отпусна за смяна на тревата на великотърновския стадион "Ивайло". "Капитал Daily" събра конкретни примери за одобрени "в движение"  разходи на обща стойност 16 млн. лв. през тази година и попита Министерството на финансите откъде точно са осигурени средствата за тях.

Рецепта за по-скъпи хапчета

в. Капитал Daily

С цената на закононарушение миналата седмица Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) тайно прие проектодоговор с аптеките, според който от следващата година лекарствата, които се покриват от институцията, ще са по-скъпи за пациентите. Освен това ще бъдат и по-трудно достъпни, защото една аптека ще може да обработва само осем рецепти на час.

След безпрецедентен скандал и след намесата и на четирите национално представителни пациентски организации, както и на собствениците на вериги аптеки договорът засега, изглежда, е спрян. Управителят на НЗОК д-р Пламен Цеков и директорът на "Лекарствена политика" Нина Първанова са решили все пак да преговарят с пациентите и веригите аптеки, макар че документът вече е гледан от надзорния съвет. Дали здравият разум и интересите на пациентите ще надделеят е друг въпрос.

Сделка тежка категория

в. Капитал Daily

Една от най-големите в България за тази година сделки в тежкотоварния транспорт. Така и трите страни в схемата, при която автопревозвачът "Дискордиа" рязко увеличава размера си, окачествяват стъпката, обявена в края на миналата седмица.

Точна статистика за пазара както на леки, така и на товарни автомобили в страната принципно липсва, така че за класация на този тип сделки не може да се говори. Според купувач, продавач и финансираща страна обаче тази е не само сред най-мащабните за иначе кризисната 2012 г., но е и първа по рода си като начин за инвестиция и може би прокарва път за още такива при компаниите от среден и над среден размер в България.

Бизнесът иска глоби за работниците при скрити осигуровки

в. Стандарт

Не само шефовете, но и работниците да носят отговорност за укрити осигуровки. Това искат работодателските организации по повод очакваната поправка в Наказателния кодекс, с която ще се криминализира умишленото укриване на осигурителни плащания от страна на фирмите.

"Трябва да има наказания и за работниците, които се съгласяват да получават фиктивно по-ниско възнаграждение", смята председателят на БСК Божидар Данев. Според него за получаването и плащането на социални осигуровки има две страни - работодател и зает. "Работникът знае, че той също лъже. Отговорността трябва да бъде разпростряна и върху двете страни в тези отношения", каза Данев.

Дунав-мост 2 пести време и пари

в. Стандарт

В близките седмици се очаква да бъде пуснат в експлоатация Дунав-мост 2. Това веднага ще промени маршрута на много от камионите, които пътуват за Западна Европа. Но дали откриването на новия мост ще доведе до сваляне на разходите на превозвачите и съответно на навлата (цените за превоз на товарите), се пита родният бизнес.

Премиерите на България и Румъния Бойко Борисов и Виктор-Виорел Понта на 24 октомври си стиснаха ръцете по средата на току-що свързаната конструкция на Дунав мост 2. Пред тях и благата усмивка на еврокомисаря по регионална политика Йоханес Хан транспортният министър Ивайло Московски тържествено обеща при благоприятно време мостът да бъде пуснат в експлоатация през декември.

Газови сметки без кръчмар

в. Стандарт

Колко ще спести индустрията от поевтиняването на газа, смятат купувачи и продавачи на синьо гориво у нас. На 15 ноември "Газпром" подписа новия договор, според който доставките за България ще са с над 20% по-евтини от 1 януари. Каква ще е цената, на която "Булгаргаз" ще продава на предприятията, обаче ще трябва да реши Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР), след като на 10 декември националният доставчик внесе предложенията си.

Едва около 40 млн. лв. ще спестят българските заводи от намалението на цената на природния газ в новия договор с "Газпром експорт". Това изчисли пред "Стандарт" председателят на Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори (БФИЕК) Константин Стаменов. "За миналата година родната индустрия е потребила около 550 млн. куб. метра. В момента 1000 кубика синьо гориво у нас се продават за 728 лв. Ако от 1 януари цената бъде свалена с очакваните 10%, това означава поевтиняване с малко над 70 лв. Изчислено спрямо консумацията на предприятията, за цялата 2013 г. те ще спестят около 40 млн. лв.", обясни Стаменов.

Пенсиите ясни след Никулден

в. Стандарт

Ще зарадва ли Дядо Коледа пенсионерите с повече пари за празниците, ще стане ясно след Никулден.Това съобщи финансовият министър Симеон Дянков в интервю за "Стандарт". Ако към 7-ми декември хазната е на плюс, решението как да се похарчи излишъкът ще вземе социалният министър Тотю Младенов, обясни Дянков.

Дали ще има свободни пари, завси от разплащанията по европейските програми. Заради меката есен обаче строителството на магистралите "Струма" и "Тракия" върви с по-бързи темпове от очакваното.

Борисов: Усвояваме 100 процента от еврофондовете

в. Новинар

България ще усвои 100% от еврофондовете до края на следващата година. Това съобщи премиерът Бойко Борисов. Според него голямо предимство на страната ни е, че част от средствата касаят други държави. У нас нас има 5 транспортни коридора, които свързват Европа с Азия, уточни министър-председателят За следващия програмен период държавата ни ще иска от Брюксел средства и в секторите екология, конкурентоспособност и административен капацитет.


Надявам се, че това, което сме говорили за АЕЦ "Козлодуй", ще бъде получено, допълни Борисов. Той каза още, че единственият човек от предишното правителство, който разбирал от еврофондове, била Меглена Плугчиева. „Но тя ги напусна и дойде при нас посланик”, отсече той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:44 | 14.09.22 г.
fallback