fallback

Над 50 фирми в Троян са пред фалит заради офшорна фирма

Стандартна схема за източване на предприятия може да остави стотици хора в града без работа

15:30 | 23.11.12 г. 7

Над 50 фирми от Троян са изправени пред фалит след като се оказа, че дължат близо 10 млн. лв. на офшорка, регистрирана в Панама. От познатата схема за източване на предприятия, чрез обявяване на фалит, са засегнати и много фирми от София, Пловдив, Варна и Габрово, които са имали търговски взаимоотношения с обявилата несъстоятелност "Олимпия ООД" от троянското село Орешак, съобщи БНР.

Така се оказва, че потърпевши от порочната схема за източване на пари са повечето от фирмите в Троян и сега стотици служители могат да останат без работа. 

Според Елена Хаджийска, която е управител на една от потърпевшите компании, въпросното търговско дружество се обявява в несъстоятелност, въпреки че до този момент отчита годишни приходи между 2 и 3 млн. лв. и е изрядно в плащанията си.

"Всички получихме по едно писъмце да върнем едни суми, които за някои фирми надвишават многократно оборота, който те правят за една година", коментира Хаджийска.

Самото фалирало дружество "Олимпия ООД" изтъква кризата като основен мотив за обявяване в несъстоятелност.

По думите на представители на фирмата, за да се справи с проблемите си, дружеството е сключило договор с консултантска компания, която да проучи три европейски пазара. Цената на тази услуга струвала 8,8 млн. лв

Ощетените твърдят, че зад консултантската фирма се крие именно обявилото се в несъстоятелност дружество. В тази връзка те уточняват, че няма случайност във факта, че председател на съда, взел всички решения, е един и същи съдия.

Кметът на Троян Донка Михайлова застана изцяло зад потърпевшите, като категорично заяви, че подобна "порочна" схема се разиграва за пореден път в Троян.

"Този път потърпевши са хората, които дават хляб в нашия град, създали са работни места, създават брутен вътрешен продукт", заяви Михайлова.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:24 | 13.09.22 г.
fallback