fallback

Все повече българи ползват банкови услуги

Делът на хората, които познават банките, с които работят, обаче остава нисък

12:50 | 23.11.12 г.
Автор - снимка
Създател

Използването на банкови услуги от потребителите се увеличава, като делът на онези, които са клиент на поне една банка, вече е 83%. Това означава, че отношения с банките нямат едва 17 на сто от българите. Това показва проучването на Ipsos Bank Booster, проведено с партньорството на Investor.bg.

При предишното проучване съотношението беше 78 на 22 процента.

Прави впечатление, че при респондентите, посочили, че използват банкови услуги, средният доход е доста по-висок в сравнение с този на останалите. Той възлиза на 460,92 лв., докато респондентите, които не са клиенти на банки, доходът е средно 246,55 лв. месечно.

Като основно изискване към банките клиентите посочват добрите условия по сметките, стабилността и сигурността. Именно условията по разплащателните сметки и дебитните карти са посочени като основен фактор при избора на банка от 14% от анкетираните. По 13% са дали глас за сигурността на банката и нейната стабилност.

С 10% като четвърти фактор се очертават условията по кредитите, а за 7% е достатъчно фирмата, в която работят, да има отношения със съответната банка.

Прави впечатление, че далеч назад в класацията на факторите при избор на банка се посочват въпроси като предоставянето на добро дистанционно банкиране и дали собствеността е българска или чужда.

Това се вижда и от ниската „успеваемост“ при въпроса от коя държава е собственикът на дадена банка. При почти всички посочени финансови институции над 50% от респондентите отговарят на въпроса за собствеността с „не знам“.

При Банка ДСК едва 7% от запитаните посочват, че тя е унгарска, докато 24% смятат, че е българска. При ОББ отговорите „българска“ и „гръцка“ са равни – по 17 на сто, а едва 12% разпознават Първа инвестиционна банка като такава с български собственици.

Проучването показва, че нагласите за стабилността на българската икономика стават по-песимистични. В сравнение с края на 2011 година, анкетираните през второ тримесечие на 2012 година посочват, че икономиката на страната ни ще трябва да изпита още проблеми, преди да се усети подобряване на ситуацията.

По отношение на личното благосъстояние нагласите са доста стабилни, като близо половината от респондентите споделят, че не очакват каквато и да било промяна в състоянието си в близко бъдеще.

Като най-разпознаваема българска банка от Ipsos посочват Банка ДСК. Тя е посочена като първи отговор на въпрос „коя е първата банка, за която се сещате“ от 34% от участниците в проучването. На второ място се нарежда Обединена българска банка, а трета е УниКредит Булбанк.

Челната петица се допълва от Пощенска банка и Райфайзенбанк България, а след тях се нареждат Първа инвестиционна банка и Сосиете Женерал Експреспанк.

Вторият показател, по който е изготвено изследването, е така наречената спонтанна разпознаваемост. При нея на респондентите изреждат имената на банките, за които се сещат. По този показател Банка ДСК убедително е на първо място с гласове от 77% от анкетираните.

Прави впечатление, че в сравнение с проучването от 2011 година разпознаваемостта на Обединена българска банка е нараснало значително – от 46 на 54 на сто. Други сериозни подобрения има при Райфайзенбанк България – от 35 на 40 на сто, Сосиете Женерал Експресбанк – от 19 на 24 на сто.

Що се отнася до рекламните кампании, които използват банките, Банка ДСК отново е посочена от анкетираните като най-разпознаваема – за 30% тя е е първата институция, за която се сещат. На втора позиция е ОББ с 8 на сто, а на трета – Райфайзенбанк със 7 на сто.

Изследването се фокусира и върху банките като марки. Като най-предпочитана отново е посочена Банка ДСК с 32% от отговорите на анкетираните. С 12% на второ място е ОББ, а с 11%  третата позиция се пада на УниКредит Булбанк.

Интересна тенденция се очертава при въпроса за банките с лоша репутация. Съвсем малък процент от анкетираните са посочили името на конкретна банка, услугите на която не биха ползвали. Това може да се приеме като сигнал за доверие в банковата система като цяло.

В тази негативна класация челната тройка е Алфа Банк, Банка Пиреос и Банка ДСК, като първите две финансови институции са били посочени от по 4% от анкетираните, а третата – от 3%.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:35 | 03.09.22 г.
fallback