fallback

Земеделските асоцииации скочиха срещу вдигането на таксите за обслужване на имоти

В момента за издаване на скица се вземат 4 лв., което при 10 млн. парцела в страната прави разходи от 40 млн. лв. за арендоването им

11:48 | 23.11.12 г. 3
Автор - снимка
Редактор

Четирите основни земеделски асоцииации се противопоставиха на проект на изменение на тарифата за таксите, събирани от органите по поземлена собственост, показва тяхна декларация, разпространена като прессъобщение. Декларацията е подписана от Българска асоциация на собствениците на земеделски земи (БАСЗЗ), Асоциацията на земеделските производители в България (АЗПБ), Национална асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) и Българска асоциация на фермерите (БАФ).  В момента за издаване на скица на поземлен имот такста е 4 лв., което при 10 млн. парцела в страната прави разходи от 40 млн. лв. за арендоването им, тъй като към договора за аренда се прилага актуална скица (с валидност до 6 месеца).

Изготвихме настоящата декларация в качеството си на водещи представители на земеделието и селското стопанство в България, тъй като преодоляване на кризата е основният проблем, пред който сме поставени всички, се казва в становището.

Основната посока от мерки, които държавата трябва да следва, за да стимулира бранша, поставен на ръба на оцеляването, е поддържане на умерена политика, не налагаща допълнителни рестрикции. Стремежът за равнопоставеност между всички участници би довел до по-силен социален ефект и разбиране.

Посоката, полезна за бранша, е стимулиране процесите на комасация, откриване на възможност за окрупняване на парцелите и водене на цялостна политика в тази насока, изградена на базата на регламентирани правила, прозрачност и публична достъпност.

Във връзка с изпълнението на разпоредбите на чл. 7а от Закона за ограничаване на административното регулиране и административния контрол върху стопанската дейност (ЗОАРАКСД), подготвените промени в Tарифа за таксите, събирани от органите по поземлена собственост, съобразно Методиката за определяне на разходоориентиран размер на таксите, не са удачни.

В Проекта се казва, че в стойността на таксите има минимални промени. Това е обосновано с водената от Министерството на земеделието и храните социално-икономическа политика в областта на таксите, събирани от органите по поземлена собственост, като се отчита обществената значимост на реституционните процеси на земеделските земи и земите и горите от горския фонд, тяхното устойчиво развитие и ползване, както и с цел избягване на неоправдано финансово натоварване на бизнеса с такси.

Дори и минимални промени в стойността на таксите обаче не биха довели до желан положителен градивен/финансов  ефект, за която и да е от засегнатите страни.

Увеличаването на таксите за обслужването на имотите касае като цяло важни процеси като арендоване, комасиране, пазара на земята и т.н. Това е в разрез с политиката за облекчаване на сектор „Земеделие“. Усилията на МЗХ трябва да се насочат към стимулиране на арендаторите да сключват повече дългосрочни договори, а не да се „товарят” с такси, които могат да бъдат изтълкувани и като косвен данък.

Категорично се противопоставяме на увеличаването на таксите по обслужването на земеделските имоти, заявяват от асоциациите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:27 | 12.09.22 г.
fallback