fallback

"Сините" защитават строителния сектор с предложените промени в ЗОП

"Синята коалиция" иска неизрядните към свои подизпълнители платци да нямат достъп до търгове за обществени поръчки

15:17 | 22.11.12 г.

Предложенията за промени в Закона за обществените поръчки, направени от „Синята коалиция“, касаят единствено строителния сектор, става ясно от внесения законопроект.

В него е записано, че само изрядни към своите подизпълнители ще могат да получават следващи траншове по плащанията от възложителите. В случай че няма доказателства за извършени плащания, възложителят ще може да превежда траншовете директно към фирмите-подизпълнители на съответния проект.

В предложението е записано още фирми, за които има данни, че не са направили плащания към свои подизпълнители, да нямат право да участват в търгове по Закона за обществените поръчки.

Според мотивите на вносителя – депутатът Михаил Михайлов, основната цел на промяната е защитата на местни подизипълнители в строителния сектор. По правило това са малки и средни предприятия, които са изложени на риск от незаплащане на извършените дейности от страна на основните изпълнители на обществените поръчки.

„Проблемът се задълбочава особено при чуждестранните изпълнители на обществени поръчки, които след приключване на инвестиционния процес се изтеглят от страната и съдебното им преследване за дължими суми става трудно и скъпо“, е записано още в мотивите на „сините“.

Очакваният резултат е оживление сред малкия бизнес в сектор „Строителство“, както и избягване на фалити, предизвикани от недобросъвестни изпълнители.

Сигнали за забавяне на плащанията към подизпълнители не липсват дори и по отношение на следените с интерес големи строителни проекти. Преди броени седмици стана ясно, че е имало забавяне на плащанията към строителите на Лот 4 на магистрала „Тракия“. Фирмата заплаши с блокиране на движението по магистралата. 

Четете още новини, свързани с обществените поръчки

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:39 | 05.09.22 г.
fallback