fallback

Бюджетът на НЗОК за 2012 година ще бъде актуализиран

Здравната комисия в НС подкрепи предложението на „Синята коалиция“ спорният трансфер от 50 млн. лева на касата към МЗ да се размрази за болниците

13:07 | 21.11.12 г.

Комисията по здравеопазване в парламента подкрепи единодушно предложението на Ваньо Шарков и колегите му от „Синята коалиция“ за актуализация на бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за тази година, съобщиха от пресслужбата на "сините" в парламента.

Предложението за актуализация на бюджета на касата за 2012 година беше внесено в Народното събрание в началото на месеца. С него се предлага да бъдат прехвърлени 50 млн. лв. от перото "Трансфери" на здравната каса в плащания на здравноосигурителни дейности. 

Въпросните 50 млн. лв. са част от трансфера от 100 млн. лв. от НЗОК към Министерство на здравеопазването, който Конституционният съд обяви за противоконституционен през юли тази година.

Половината пари вече са преведени, но останалата половина в момента е в перото "Трансфери" на касата, поради което не могат да се използват и са „замразени”.

С актуализацията на бюджета на касата, предложена от Ваньо Шарков, 50-те млн. лв. ще бъдат изразходвани за здравноосигурителни плащания за болнична медицинска помощ, пише в съобщението до медиите.

Предложението на депутата беше подкрепено по време на извънредно заседание на здравната парламентарна комисия и от Министерството на здравеопазването, от и ръководството на здравната каса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:09 | 07.09.22 г.
fallback