fallback

Дянков: Заплатите у нас ще стигнат средните за Европа след поне 10 години

При влизането ни в ЕС заплащането е било 28% от средната европейска заплата, сега е 45% на сто, каза вицепремиерът

11:16 | 21.11.12 г. 25

След 10-12 години ще достигнем средноевропейското ниво на заплащане, прогнозира министърът на финансите Симеон Дянков в интервю за Нова телевизия. 

Финансовият министър отговори на въпрос за доходите на българите, като цитира данни за нивото на заплащането отпреди пет години и сегашното. Той посочи, че ще ни трябва доста време да достигнем средните европейски заплати, защото сме тръгнали от много ниско ниво.

„При влизането ни в ЕС сме били на 28% от средната заплата, сега сме на ниво 45-46% от средната европейска заплата, което е станало за 5-6 години. Ако вървим с такива темпове, ще ни трябва още 10-12 години“, смята финансовият министър.

На въпрос как семейство с две деца може да се справи с 620 лева месечно Дянков призна, че е трудно да се живее добре с такива доходи.

„Няма някаква магия, с която българите да станат много богати. Трябва година след година да градим“, посочи вицепремиерът.

На въпрос дали ще има коледни надбавки за пенсионерите Дянков отново заяви, че не е сигурно, а това щяло да стане ясно в началото на декември и зависи от възможностите в бюджета. Финансовият министър отново повтори тезата си, че е против коледните надбавки, защото не било редно да се раздават пари, просто защото има излишък в бюджета.

Още новини за България четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:30 | 13.09.22 г.
fallback