fallback

Засилват се песимистичните настроения на бизнеса за икономическата среда през 2013 г.

Вече 25% от фирмите в България очакват влошаване на приходите от продажби, инвестициите, заетостта и бизнес климата като цяло

13:42 | 20.11.12 г. 2

Влошават се очакванията на българския бизнес за икономическата среда през 2013 г. Резултатите от редовното годишно изследване на Европалати (Асоциацията на европейските търговско-промишлени палати) “Европейски икономически преглед” показват, че все повече български фирми прогнозират свиване на приходите от продажби, на инвестициите и на заетостта и цялостно влошаване на бизнес климата.

Резултатите от проучването, което е проведено в 26 държави от Европа и е обхванало 631 фирми в България, сочат, че бизнесът очаква дестабилизацията на икономиката да продължи и през 2013 г., каза председателят на Българската търговско-промишлена палата (БТПП) Цветан Симеонов.

Като цяло за Европа настроенията на индустрията са песимистични, като единствено в няколко държави се наблюдава оптимизъм по някои от показателите, включени в изследването. В тези държави се очаква ръст на експорта, което вероятно ще тушира въздействието на кризата и ще доведе и до скромен растеж, посочи Симеонов.

Той обаче подчерта, че Евросъюзът не се съобразява с кризисната ситуация. “Европейската комисия предложи увеличение на бюджета, а бизнесът настоява за по-ефективна и свита администрация, за намаляване на разходите, което да намали и тежестта върху фирмите”, коментира той.

Симеонов допълни, че много от прогнозите на българския бизнес за 2012 г. не са се реализирали. Сравнителен анализ на очакванията на фирмите за настоящата година и реалните резултати показва, че едва една пета от компаниите са имали реалистична представа за бизнес средата.

Очакванията за бизнес климата в България

Обикновено българският бизнес като цяло се нарежда сред най-големите оптимисти в Европа, но резултатите от тазгодишното проучване показват, че положителните настроения сред фирмите се изпаряват.

От една страна това се обяснява с отрезвяването на бизнеса, а от друга - с рязкото влошаване на ситуацията в Гърция, един от основните търговски партньори на България, обясни икономистът в БТПП Олга Чугунова.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:13 | 13.09.22 г.
fallback