fallback

С. Дянков: Българите не смятат, че живеят по-добре, но данните го показват

Най-големият проблем в България, с който трябва да се борим, е безработицата, смята вицепремиерът

11:04 | 20.11.12 г. 40
Автор - снимка
Редактор

Повечето българи едва ли смятат, че живеят по-добре, но данните са, че живеят по-добре. Проблемът е, че общата ситуация е доста песимистична в цяла Европа. Това заяви в интервю за БНТ министърът на финансите Симеон Дянков, помолен да направи равносметка за работата на правителството. 

Дянков посочи, че най-големият проблем в България, с който трябва да се борим, е безработицата. В този смисъл той съобщи, че финансовото министерство е обърнало политиката на бюджета за 2013 година от бюджети на стабилизиране и запазване на стабилността на фискалната система, към бюджети на доходите.

“Кризата вече се проточва пета година в Европа, хората вече каквито и резерви да са имали, те започват да намаляват, да изчезват”, посочи Симеон Дянков.

Вицепремиерът съобщи, че има внесени около 30 предложения за промени в проектобюджета за следващата година, но със сигурност ще бъдат подкрепени две от тях. Става дума за отпускането на още 130 милиона лева за строеж на около 60 детски градини в големите градове, както и за допълнителни 20 милиона за учителски заплати.

По думите му има 5-6 предложения „по приятелски“, които няма да бъдат подкрепени, като например увеличение на бюджета на Комисията за защита на конкуренцията. Другите били „дежурните от комунистите“, които искали харчене и вдигане на дефицита колкото може. „Тази тактика не работи нито за спечелване на избори, нито за стабилността“, каза той.

Симеон Дянков заяви, че по данни до момента бюджетният дефицит за 2012 година ще бъде около 1%.

Още новини за България четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:16 | 12.09.22 г.
fallback