fallback

Преглед на печата за 20 ноември

07:54 | 20.11.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

1/4 от шофьорите нямат застраховка "Гражданска отговорност" В-к „Сега”

Тенденцията българските шофьори да си спестяват застраховката "Гражданска отговорност" продължава. Под 75% от водачите у нас са сключили задължителната полица, сочат данните на Комисията за финансов надзор и на застрахователите. Тревожната статистика се дължи и на немарливост на собствениците, които държат колата на трупчета в двора или гаража и си мислят, че не им трябва полица. Всъщност ако не свалят регистрационните табели и не ги върнат в КАТ, автомобилът се води, че е в движение и застраховката е задължителна. Според застрахователи от около 950 хил. коли, които нямат "Гражданска отговорност", поне 200 хил. са трайно паркирани или рядко излизат на пътя.

Започна дело за измами с екзотични екскурзии В-к „Сега”

Десетки измамени препълниха съдебната зала вчера на делото срещу собственика на туроператора "Еврохолидейз" Георги Христов и съучастниците му Венелин Качаков и Георги Пасев в Районния съд в Пловдив, предаде "Фокус". Подсъдимите са обвинени, че чрез сайт в интернет продавали ваучери за екскурзии на цени между 350 и 4000 лв. до екзотични места като остров Корфу и Малдивите. Измамените са десетки и вчера голяма част от тях дойдоха в съда. Повечето пристигнаха от София, Варна и други градове.

166 общини си делят 32 млн. лв. европари за болни и самотни В-к „Сега”

Около 15 хил. хора с увреждания и самотни възрастни ще могат да получат през следващата година подкрепа в дома си от 4400 лични асистенти. Проекти по схемата "Помощ в дома" са защитили 166 общини, които ще си поделят 32 млн. лв. евросредства от оперативна програма "Развитие на човешките ресурси". Финансирането е между 80 хил. лв. и 250 хил. лв., но средно проектите излизат към 200 хил. лв. С тях общините трябва да разширят предлаганите услуги от популярния "Социален патронаж", който се финансира от бюджета и обикновено се изчерпва с разнасянето на топла храна. Асистентите по новата схема ще имат и други задачи като пазаруване, готвене на място, почистване, извеждане на хората навън, дори дребни ремонти.

Борисов поръча на СДС новия конституционен съдия В-к „Капитал Daily

На среща в понеделник с лидера на СДС Емил Кабаиванов премиерът Бойко Борисов е поискал партията му да издигне кандидатура за конституционен съдия от квотата на парламента на мястото на Венета Марковска, която ГЕРБ да одобри. Кабаиванов е поел този ангажимент, като от СДС уточниха, че ще посочат името на кандидата още на следващия ден във вторник (20 ноември). "Обърнах се към СДС да излъчат кандидатура за член на Конституционния съд като към най-старата дясна партия", заяви Борисов, който изрази надеждата си те да имат "кадрови потенциал".

Бягаме в Сърбия за Нова Година с цигара В-к „Стандарт”

Тоталната забрана на тютюневия дим в родните заведения роди никотинов туризъм. Пушачите ни намериха начин да спасят новогодишния купон в сръбски кръчми. Българи изкупиха кувертите за Нова Година покрай границата месец и половина преди празниците. Там наздравицата от 100 грама сръбска ракия им излиза 3 лева, а жива музика от комшийски оркестър ще се грижи за настроението на нашенците. В същото време ресторантите у нас не могат да намерят мераклии за новогодишните балове дори и с примамливи концерти на поп и фолк певци.

Не щем ТЕЦ до Резово В-к „Стандарт”

Не би следвало България да бъде съгласна с изграждането на турска ТЕЦ до Резово. Министърът на енергетиката Делян Добрев беше в Истанбул преди седмица и стана ясно, че категорично няма да има ядрена централа. Не е добре да има и ТЕЦ, заяви в Сливен зам.-председателят на икономическата комисия в парламента Диан Червенкондев. "За нас туризмът е водещ отрасъл. Южното ни Черноморие е много красиво и привлича много хора. Горивото на една ТЕЦ не е екологично чисто", каза Червенкондев. "Ще има сериозни разговори между България и Турция. Анкара гледа към Европа, а не към Азия. Отношенията ни винаги са били конструктивни. Надявам се така да е и в бъдеще", каза депутатът от ГЕРБ.

Св. св. Кирил и Методий без ореоли на евромонети В-к „Новинар”

Словакия, която е член на еврозоната, ще трябва да се откаже от ореолите върху новите монети от две евро, върху които са изобразени светците-закрилници на страната Кирил и Методий. Това става след оплаквания от някои държави-членки на ЕС. Възпоменателните евро монети ще бъдат пуснати в обращение догодина по повод 1150-та годишнина от пристигането на солунските братя в тогавашната Великоморавия, за да разпространяват християнството сред славяните и да преведат Библията на старославянски език. Те също така убедили папа Адриан II да одобри използването на старославянския в литургиите, приближавайки религията до хората.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:32 | 28.08.22 г.
fallback