fallback

Заплатите на хематолозите се повишават с още 20% от 2013 г.

Няма да има други увеличения на възнагражденията за работещите в здравната сфера, заяви Десислава Атанасова

17:26 | 19.11.12 г.

От януари 2013 година заплатите на работещите в кръвните центрове в страната ще бъдат увеличени с още между 17 и 20 процента, след като от 1 ноември възнагражденията им бяха повишени с 16,63 на сто. Това съобщи днес (19 ноември) след среща с колектива на Центъра за трансфузионна хематология във Варна министърът на здравеопазването Десислава Атанасова, цитирана от БТА. 

Допълнителните средства ще дойдат от вътрешно преразпределение на структурите в центровете, поясни министърът. Преди дни Атанасова каза, че пари за увеличението на заплатите ще дойдат от закриването на домовете за медико-социални грижи.

Хематолозите искат част от средствата, които центърът заработва, да се връщат при тях. По този повод здравният министър заяви, че за момента не е обсъждано на ниво Министерски съвет приходите на кръвните центрове да се връщат обратно там. Според нея промените в Закона за държавния служител, в който е регламентирано това, тепърва ще се разглеждат от правителството.

Атанасова припомни, че от 1 юни заплатите на заетите в спешната помощ също бяха увеличени и побърза да уточни, че към момента допълнителни повишения на заплати в здравния сектор не могат да бъдат осъществени, защото става дума за разпределяне на средства, реализирани от бюджета на Министерството на здравеопазването.

„В името на повишенията са направени множество икономии“, каза здравният министър.

По повод на проблема с изтичането на млади кадри в сферата на здравеопазването в чужбина, както и острият им дефицит у нас, министърът коментира, че неатрактивните заплати са основен фактор за това, заедно с доскорошната липса на възможност за специализация на лекарите.

Атанасова припомни, че в края на миналата седмица е издадена заповед за утвърждаването на броя на местата за специализанти у нас. Така през 2013 година те ще са общо 3 366, от които 254 ще са държавна поръчка.

Близо 1000 лекари ще могат да специализират с помощта на евросредства. МЗ е спечелило 16 милиона лева по европейски проект, който осигурява средства за специализанти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:08 | 08.09.22 г.
fallback