fallback

Преглед на печата за 19 ноември

07:59 | 19.11.12 г.

Административна отрова

в. Капитал Daily

Аптеките по подобие на болниците са претрупани с бюрокрация - отбелязване на рецепти, протоколи и здравни книжки. Но тя явно е недостатъчна, защото вече е изобретен поредният инструмент, който да увеличи бумащината, да попречи на пациентите бързо да получат лекарствата си и да затрудни всички предприемачи в сектора.

В следващите дни надзорният съвет на здравната каса се кани да заложи в договора с аптеките ограничение, според което един фармацевт ще има право да обработва за един час не повече от осем рецепти за медикаменти, покривани напълно или частично от касата.

Ски курортите ни са сред най-евтините и качествени в ЕС

в. Новинар

Българските ски курорти са едни от най-евтините в Европа и предлагат едни от най-изгодните условия като съотношение между цена и предлагани услуги. Това обяви директорът на Европейския потребителски център – България Игнат Арсенов, който се позова на проучване за разликите в цените и инфраструктурата на ски курортите на Стария континент.



Мрежата от Европейски потребителски центрове направи проучване на ски курортите в Европа, в което попадат над 400 зимни курорта в цяла Европа. Арсенов отбеляза, че курортът ни Чепеларе е на 3-о място в най-разпространената категория ски писти от 11 до 25 км. Пред родния курорт се нареждат два от Словакия и Чехия, но те предлагат по-къси писти.

Теглим бърз кредит, за да си платим сметките

в. Новинар

Най-честата причина за тегленето на бърз кредит е желанието да платим в срок битовите и комуналните си сметки. Вземането на подобен род заеми са скочили с 62 на сто в сравнение с миналата година, съобщава една от финансовите компании у нас.

Тогава бързите заеми за плащане на сметките за ток, вода и телефон са били 28 на сто от всички заеми. Освен погасяването на битовите плащания, друга честа причина за теглене на бърз кредит е ремонтът и обзавеждането на жилището. Това важи за 26 % от българите. Около 8 на сто от управителите на фирми също вземат заем за нуждите на своя бизнес, сочат още данните.

Руснаци искат помощ от Борисов срещу имотните измами

в. Новинар

Руснаци искат помощ от премиера Бойко Борисов и неговия руски колега Владимир Путина срещу имотните измами у нас. Няколко дестеки руски граждани се събраха на протест в Москава, докато в града се провеждаше международна изложба за недвижими имоти.

В официално писмо до българските медии и до Министерски съвет, те искат подкрепа от министър-председателят. Голяма част от недоволните руснаци са станали жертва на наша строителна фирма. Фирмата е продавала апартаменти в своите комплекси, сред които и в туристическия курорт Слънчев бряг. Те обаче били заложени в банка, която наложила запор върху терените.

Нарушенията на брокерите на имоти ще се наказват с глоби до 20 хил. лв.

в. Сега

С парични санкции от 5 до 20 хил. лв. трябва да бъдат глобявани всички нелоялни брокери, които предлагат на клиентите си фалшиви оферти. Това коментира зам.-председателят на сдружение "Недвижими имоти" Лъчезар Искров. Мярката е залегнала в новия законопроект за търговията с имоти.

Ако нормативните изменения влязат в сила, Комисията за защита на потребителите ще получи правото да наказва брокерите за нарушения при вписването в регистъра, за работа с клиенти без договор и за публикуването на подвеждащи обяви за продажба на собственост. Така компаниите в бранша ще рекламират само реално съществуващи имоти, за които са наети да посредничат. В противен случай некоректната практика ще продължи, а точно от подобен тип посредници менте държавната хазна губи между 20 и 30 млн. лв. годишно, добавя Искров.

Кметовете ще събират старите батерии и акумулатори

в. Сега

Кметовете ще се ангажират да организират събирането на използвани батерии и акумулатори на специални обществени площадки, пригодени за изхвърлянето им. Това предвижда нова еконаредба. Според нея на 1000 жители трябва да има осигурен поне по един такъв пункт. Кметовете ще трябва да проведат и рекламни кампании, с които да информират хората.

Изхвърлянето на опасните отпадъци в общинските площадки ще е безвъзмездно, по същия начин, както през лятото се регламентира и изхвърлянето на метални отпадъци. Не е ясно как при това положение ще се стимулират хората да изминават голямо разстояние, за да хвърлят старите батерии.

Слагат капани в застраховки

в. Стандарт

Капани са заложени в някои застраховки на жилища, като те щракват, когато дойде време за плащане на обезщетения. Земетресението в Перник през май разтресе не само хората и техните жилища, но изкара наяве и много от проблемите при защита на домовете. Първо се оказа, че повечето от пострадалите сгради нямат застраховки и бюджетът трябваше да се нагърби с изплащане на помощи, за да могат пострадалите да ремонтират домовете си.

Някои от малкото застраховани собственици също не останаха доволни. Причината е, че застрахователят е платил по-малко от стойността на ремонта за отстраняване на повредите. В повечето случаи това става при стриктното спазване на закона и условията в полиците, обясниха юристи.

Гърци вдигат цената на тютюна

в. Стандарт

Нова схема да си спестят парите измислиха прекупвачи на тютюн от Хасковския край. От няколко седмици търговците обикалят по селата и оглеждат стоката. Но не купуват, защото стопаните искат по-високи цени от миналата година.

Нарочно протакат, за да започне ферментация в балите, качеството да се понижи и така цените да паднат, подозират производители от района на хасковските Минерални бани, които гледат едролистни тютюни като "Вирджиния. Схемата обаче не вървяла при ориенталските сортове, защото колкото повече престояват тютюневите листа, толкова качеството им се подобрява.

Пазар за двойници

в. Стандарт

Скокът на тока изяде пазарната ниша на истинското сирене. За да могат да платят по-високите си сметки за електричество, българите режат дори от разходите си за храна, отчете националната статистика. Българите пестят от парите за хляб, месо и сирене, за да си плащат сметките след скока на тока с близо 14% от 1 юли.

Най-силно това се усеща в млечния бранш, чиито продукти са и най-често купуваните в страната. А докато търсенето се свива, разходите на мандрите скачат заради скъпия ток и високите цени на горивата. Те обаче нямат възможност да вдигат цените, защото съвсем ще убият продажбите. И понеже пазарът у нас е малък като обем и няма възможност за ръст на цените, повечето мандри започнаха да се оглеждат за клиенти зад граница. Нашенците пък се ориентират към покупка на вече легитимните млечни ментета.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:54 | 14.09.22 г.
fallback