fallback

Преглед на печата за 17 ноември

08:30 | 17.11.12 г.

Счупена държавност

в. Капитал

На снимката от първа страница е самотната Венета Марковска. Тя е в заседателната зала на Конституционния съд (КС). Ако се чудите накъде гледа - вперила е поглед в червено-черната тога на конституционните съдии и в златния медальон, които така и не можа да облече. Някъде по това време тя попита "ами аз", но въпросът й потъна в гърбовете на конституционните съдии – току що встъпили, които не й обърнаха никакво внимание.

Тази трагикомична картина е резултат от безпрецедентното прекратяване на церемонията по полагане на клетвата на новоизбраните членове на КС точно преди Венета Марковска да встъпи в длъжност. Последното се случи, след като президентът Росен Плевнелиев заяви, че няма да присъства по време на клетвата на Марковска: "Мотивът за тази стъпка е, че в публичното пространство има съмнения за моралните качества на един от избраните конституционни съдии. По тази причина през изминалите дни призовах нееднократно този кандидат да положи клетва едва след като изчисти името си."

Прокуратурата ще решава дали да разследва бившите земеделски пиарки

в. Сега

о края на месеца ще стане ясно дали прокуратурата ще започне разследване срещу двете бивши пиарки на земеделския министър Мирослав Найденов - Кристина Спасова и Лора Димитрова, съобщиха пред "Сега" от Софийската градска прокуратура. Оттам са възложили на МВР да направи проверки и на база събраната информация ще се прецени дали сегашната преписка ще прерасне в разследване.

Бившите служителки на Агенцията по храните попаднаха в полезрението на държавното обвинение след публикации на "Сега", че са взели близо 50 хил. лв. от Програмата за развитие на селските райони (ПРСР), за да я популяризират във Facebook и Twitter и междувременно са забогатели. Двете са спечелили поръчката чрез фирмата си "Кей Ем Ком", регистрирана точно преди провеждането й.

Дружеството е получило договора въпреки липсата на опит, при сериозни съмнения около състезателната процедура и реалната цена на извършените услуги. За краткото си съществуване "Кей Ем Ком" е успяло да се сдобие и със скъпи апартаменти в София, както и с дружествен дял в предприятие за биообработка на храни.

Всеки трети бърз заем отива за битови сметки

в. Сега

Плащането на сметки за ток, вода, телефон и др. битови разходи е най-честата причина българите да теглят бързи кредити - неголеми суми, отпускани за кратък период само срещу лична карта. От юли до септември всеки трети "лесен" заем е бил взет именно за плащане на комунални услуги, съобщи "Изи Кредит".

Всъщност делът на хората, прибягващи към такива дългове заради битови сметки, расте - от 28% през миналата година на 36% сега. Другите най-чести причини за бърз кредит са ремонт и обзавеждане на жилището, набавяне на оборотни средства за бизнес, лечение и покупка на медикаменти. 6% от клиентите на "Изи Кредит" са похарчили заема за почивка или екскурзия през лятото.

Междувременно от "Кредит център" посъветваха гражданите да не теглят заем след заем за "кърпене" на положението, ако не очакват подобрение на доходите си. Според шефа на компанията Тихомир Тошев много длъжници, които имат затруднения с погасителните вноски по банкови заеми, търсят спасение в небанково финансиране.

Два месеца коледни намаления

в. Стандарт

Коледните намаления тази година ще важат поне два месеца. Заради свитото потребление търговците започнаха от рано да изкушават българите с изгодни оферти. Още в началото на ноември започнаха да се предлагат промоции "две в едно". Например, ако купиш един продукт, получаваш втори безплатно. Това се отнася най-често за дрехи и домакински уреди. Мебели също вече се продават с намаления, които се обявяват като коледни. Цените им са между 30 и 70% по-ниски. Коледни промоции пуснаха и магазини за електроуреди.

Очаква се тази зима българите да са далеч по-стиснати в сравнение с 2011 г. Според продавачи търсенето е спаднало с 10-20% средно за цялата година. Поне с толкова се очаква да намалее и сумата, която ще похарчим за подаръци по празниците. Тъй като през 2011 г. сме изхарчили 249 лв. за близките си, даровете тази година вероятно ще струват средно между 200 и 224 лв.

ТЕЦ иска да строи нови мощности

в. Стандарт

Най-голямата ТЕЦ у нас "Марица-изток 2" е готова да изгради два нови енергийна блока на сегашната производствена площадка. "Вече сме представили инвестиционното намерение в министерството и НЕК и очакваме следващата година да има развитие по проекта", каза Пеньо Пенев, шеф на дирекция "Ремонти" в ТЕЦ-а. Новите два блока щели да са с мощност между 250 и 280 мегавата всеки и ще се обслужват от сегашния персонал. Не било изключено в проекта като акционер да влезе и японската компания "Тошиба", която от години е ангажирана с модернизацията на ТЕЦ.

Алея и тунел свързват „Дружба” с метрото

в. Новинар

Алея и тунел ще свързват столичния жк „Дружба” 2 с метростанцията на „Цариградско шосе”. Това съобщи главният архитект на София Петър Диков по време на среща с жители на район „Искър”.

Той призна, че комплексът е останал ощетен, тъй като няма спирка на подземната железница в него и живеещите нямат връзка с тази при Интер експо център. В момента, за да стигнат до метрото, жителите на „Дружба” трябва да изкачват стръмни стълби, които дори не са осветени. Диков обеща, че алеята ще е готова до идния март. „Имаме готов проект”, подчерта той и увери, че ако няма дебел сняг, алеята със стълбите ще е готова в срок.

Никой не иска имоти в топцентъра на София

в. Новинар

Търсенето на жилища около жълтите павета е сведено до минимум, съобщиха брокери. С около 26 на сто по-малко са запитванията в последните месеци за апартаменти в сърцето на столицата. Интересът на купувачи и наематели се е насочил към квартали като "Лозенец", "Стрелбище", "Иван Вазов".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:07 | 14.09.22 г.
fallback