fallback

Преглед на печата за 16 ноември

07:51 | 16.11.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Поредно свиване за лизинговия пазар В-к Капитал Daily

Свиването на лизинговия пазар продължава да тежи върху финансовите резултати на компаниите от сектора, показват данните на БНБ към края на септември. Общият обем на вземанията в сектора намалява и достига 3.4 млрд. лв., като отбелязва спад за петнадесето поредно тримесечие. Същевременно за тринадесето тримесечие поред лизинговите дружества продължават да отчитат загуби, като към края на септември общият им размер е 410.5 млн. лв. при 414.2 млн. лв. към края на юни.

Казусът "Марковска" прерасна в институционална криза В-к „Сега”

Всички държавни институции бяха впрегнати вчера, за да осуетят упоритото желание на Венета Марковска да стане конституционен съдия. Президентът провали клетвата й за най-престижния съд, прокуратурата активно започна да разследва неин приближен за търговия с влияние, а евентуалното й връщане на работа като съдия във Върховния административен съд е под голям въпрос.

Премиерът Бойко Борисов горещо подкрепи действията на президента, а независимите депутати, издигнали Марковска, заплашиха държавния глава с импийчмънт. Прецедентът доведе до куп юридически казуси, които могат да блокират работата на Конституционния съд за неопределено време.

Над 110 млн. лв. забавени заплати установиха трудовите инспектори В-к „Сега”

Над 110 млн. лв. забавени заплати в 1439 предприятия са установили при проверки трудовите инспектори през деветте месеца на 2012 г. Това са 4.06% от всички 35 406 проверени фирми. През миналата година възнаграждения са бавили 1389 предприятия, но на фона на проверените тогава 32 244 дружества те са били повече - 4.31%. 

След намесата на трудовите инспектори са изплатени 56 млн. лв. през 2012 г. и остават още 57 млн. лв. От август 2009 г. след намесата на ГИТ платените забавени възнаграждения са 210 млн. лв.

С 20 на сто паднаха наемите на “Витошка” В-к „Стандарт”  

С 20% до 480 евро за кв.м са паднали наемите на столичния бул. "Витоша" за последната година. Това показва класацията на консултантската компания Cushman & Wakefield. През 2005 г. родната улица с луксозни бутици се нареди на 22-ро място в света като скъпа търговска локация. Тази година обаче символът на София се е сринал до 59-то място от класираните 62 търговски улици.

Това е и една от локациите, където има най-голям спад на наемите в Европа. Наемитe на търговските площи у нас са паднали средно със 7,7% през първата половина на годината, главно поради нарасналото предлагане на площи, посочват от C&W.

Хампарцумян: Чака ни бавна година В-к „Стандарт”

2013 г. ще бъде една бавна година, прогнозира шефът на УниКредит Булбанк Левон Хампарцумян. По думите му не се предполагат някакви реформи с оглед това, че предстоят парламентарни избори. "Следващата година ще прилича до голяма степен на тази година. Растежът на икономиката ще бъде между 0 и 1%, но това в българската икономика не се усеща, предвид, че сме малка икономика", каза банкерът.

Според него, можем да очакваме тенденция на понижаване на лихвите по кредитите, в случаи че няма външни шокове или кризисни явления. "Българите инвестират в недвижимости и депозити. Това е културната традиция у нас", добави Хампарцумян.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:30 | 09.09.22 г.
fallback