fallback

Преглед на печата за 10 ноември

09:00 | 10.11.12 г.

Една трета от интернет потребителите са готови да купуват стоки за бита онлайн

в. Капитал Daily

Перилните препарати, тоалетната хартия, кафето, алкохолът и основните пакетирани храни са сред бързооборотните стоки, които успешно биха могли да бъдат продавани по интернет, сочи последното изследване на компанията за пазарни проучвания GfK. Тя провери склонността на активните потребители на глобалната мрежа в България да купуват стоки за всекидневна употреба онлайн. 

30% от активните потребители на интернет над 19 годишна възраст изказват готовност да купуват стоки за всекидневна употреба по интернет, ако търговците им дадат такава възможност, показват резултатите. Това са хора, доволни от онлайн пазаруването, като прибягват до него средно 2. 6 пъти месечно. Най-типичният представител на тази група е мъж на 33 години, който има висше образование, живее в областен град и е женен или съжителства на семейни начала.

Анкетираните са посочили, че биха купували  на първо място перилни и почистващи препарати, а също й продукти за грижа за бебето и малкото дете, хартиените изделия за бита (тоалетна хартия, салфетки). Сред хранителните стоки най-голямо търсене се очаква да има за кафе, алкохолни и безалкохолни напитки, захарни и шоколадови изделия, консерви и пакетирани основни храни  -брашно, ориз, боб, сол, захар, олио, масло.

Според потребителите предимствата на онлайн пазаруването на бързооборотни стоки са в това, че е по-лесно, по-бързо и по-добре може да се планира. Най-големите опасения са в невъзможността стоката да бъде огледана, опитана и помирисана.

Изследването е проведено през септември 2012 г. сред 640 участници в онлайн панела askGfK на възраст над 19 години. В него са застъпени 20 групи хранителни и нехранителни бързооборотни стоки, между които също и месо и колбаси, риба, плодови и зеленчукови консерви, мляко и млечни продукти, биохрани.

Нов налог върху зелената енергия

в. Новинар

Нов налог удря зеления ток. Такса между 25 и 35% върху всички проекти за алтернативна енергия да има у нас, предлага финансовият министър Симеон Дянков на последното заседание на правителството.

Според вицепремиера в някои други държави това е полезен ход. Таксата е предвидена в бюджетите на Германия и Чехия, посочва Дянков.

Става дума най-вече за енергии от слънце и вятър, а налогът трябва да се смята в зависимост от това кога проектът е започнал дейността си.

Според европейските експерти това ще докара в хазните им около 2,5 милиарда евро повече.

Солени глоби ще отнесат фирмите заради забавените храни за бедни

в. Сега

Забавянето на храните за социално слаби хора по програмата "Благотворителност" няма да остане безнаказано. Фирмите, които доставят продуктите, ще бъдат глобени за закъсняването си. "Общият размер на натрупаната неустойка по цялостното изпълнение на договора е около 95 хил. лв.", обясниха вчера пред "Сега" от фонд "Земеделие". Точната цифра все още не е ясна, тъй като глобите ще бъдат налагани след окончателното приключване на доставките съгласно предвидените в договорите клаузи. "За всяко неспазване на дата за доставка от първоначално утвърдения график в рамките на съответния транш се дължи неустойка в размер на 1% от стойността на недоставеното количество за всеки просрочен ден", обясниха още от фонда.

Главната причина за закъснението е, че договорите за продуктите бяха сключени прекалено късно. Самата поръчка за доставка на храни е за около 30 млн. лв., като сумата е разделена на няколко позиции според видовете продукти - за олио тя е 6 млн. лв., за захар и леща - 5 млн. лв. и т.н. По европейската програма "Благотворителност" за близо 308 000 души, които имат право на помощ, са осигурени около 18 млн. евро за храни.

В момента раздаването на храна от втория транш все още не е започнало в Хасково, Сливен и Ямбол, тъй като продуктите не са доставени в складовете ни, съобщиха пред "Сега" от БЧК. По план раздаването трябваше да стане още на 24 октомври, но в 22 от областите снабдяването с продукти стартира на 5 ноември. Чак вчера започна то в столицата. Сред задължителните продукти за нуждаещите са захар, олио, леща, конфитюр, картофено пюре, брашно, ориз, спагети, макарони, бисквити, пчелен мед и кафе.

Шистовият газ вдига цената на земята

в. Стандарт

Проучванията и добивът на шистов газ у нас биха вдигнали цената на земята 9-10 пъти. Това заяви шефът на Института за пазарна икономика Красен Станчев на форума "Шистов газ - предизвикателства и ползи за България", организиран от Движението за енергийна независимост.

Станчев сравни поскъпването на земята с това при изграждането на ветрогенераторните паркове. Според него собствениците на земи биха получили средно по 1000 лв. на декар.

Да падне наложеният мораториум върху шистовия газ и проучванията да започнат през 2013 г., поискаха участниците в кръглата маса. Наскоро обаче комисията по околна среда, обществено здраве и безопасност на храните към Европейския парламент прие доклад за въздействието върху околната среда на дейностите по извличане на шистов газ и шистов петрол. С него се препоръчва да се забрани добивът на шистов газ по метода фракинг в зони с питейна вода.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:33 | 07.09.22 г.
fallback