fallback

Българска банка за развитие ще кредитира млекопреработватели

До края на годината ще стартира и гаранционната схема по програмата за селските райони

17:08 | 08.11.12 г.
Автор - снимка
Редактор

Българска банка за развитие (ББР) ще подпомага млекопреработвателите чрез преференциално бизнес кредитиране на малки и средни фирми от сектора. Това стана ясно днес при подписването на меморандум за сътрудничство между ББР и Асоциацията на млекопреработвателите в България, съобщиха от банката.

Споразумението беше подписано от главния изпълнителен директор на ББР Асен Ягодин и председателя на УС на асоциацията инж. Димитър Зоров.

Подписването на меморандума, който е част от програма „Пратньори“, ще даде възможност на членовете на млекопреработвателната асоциация да се възползват от индивидуални консултации и преференциално бизнес кредитиране. Банката има готовност да предостави над 150 млн. лв. по програмата за финансиране на малки и средни фирми. Сред специалните условия са по-дълги срокове за погасяване на заемите, две години гратисен период, както и възможност за фиксирана лихва. 

От средата на септември, когато стартира програма „Партньори“, до момента ББР е получила над 100 запитвания за кредитиране. Най-силен интерес проявяват фирми от секторите на машинопроизводството, енергетиката, месопреработката, хотелиерството, земеделието и други.

В края на октомври т.г. 17 търговски банки подадоха оферти за участие в откритата процедура на дъщерното дружество на ББР Национален гаранционен фонд (НГФ) за осъществяване на гаранционната схема по Програма за развитие на селските райони (ПРСР).

Гаранционната схема бе създадена, за да подпомогне процеса на усвояване на средствата по ПРСР, като се очаква НГФ да гарантира кредити за 1,3 млрд. лв. Тя ще покрива част от риска по кредити, отпуснати за осъществяване на проекти по програмата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:54 | 13.09.22 г.
fallback