fallback

Брюксел потвърди, че позицията за извънреден доклад на ЕК е официална*

Допълнителен мониторингов доклад засега не е планиран, но такава възможност винаги съществува, уточниха от комисията

16:02 | 05.11.12 г.
Автор - снимка
Редактор

Европейската комисия потвърди, че изявленията на говорителя й Оливър Бейли от миналата седмица за възможен допълнителен доклад за България представляват официална позиция.

Това заяви в свое изказване Пия Хансен, говорител на председателя на ЕК Жозе Мануел Барозу, съобщава БНР.

Беше уточнено, че извънреден доклад засега не е планиран, но такава възможност винаги съществува, в зависимост от ситуацията в България. 

Миналата седмица бе съобщено за възможен извънреден доклад на Европейската комисия (ЕК) по повод избора на Венета Марковска за конституционен съдия.

"Европейската комисия показа своята загриженост от това, че има твърдения за търговия с влияние и конфликт на интереси срещу един от кандидатите за Конституционния съд. Ние няма да навлизаме в коментари за качествата на въпросната личност, сега от българските власти зависи да решат как ще продължат напред по този случай", заяви говорителят на ЕК Марк Грей.

Преди дни вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов каза, че предупреждението за извънреден доклад по правосъдие и вътрешни работи още преди края на тази година, вместо планирания в края на 2013 г., не е официална позиция.

В коментар на скандала премиерът Бойко Борисов поиска информация от ЕК в какво точно обвинява избраната за конституционен съдия Венета Марковска. 

„Първо, това е работа на парламента. Второ, аз искам да получа информация от ЕК в какво официално комисията обвинява г-жа Венета Марковска. Аз отговарям за кандидата на ГЕРБ - за Наско Анастасов, който е безупречен човек. Другият кандидат е на независимите депутати. Доколкото ми е известно и г-жа Марковска усилено обяснява, че това, в което я обвиняват, не е вярно. Но трябва да имаме официална информация от ЕК“, заявява премиерът.

Междувременно от Български хелизинкски комитет призоваха и двамата избрани от квотата на НС Атанас Анастасов и Венета Марковска да подадат оставки.

Скандалът тръгна след избирането на Венета Марковска за конституционен съдия въпреки постъпилия сигнал срещу нея за търговия с влияние и конфликт на интереси. Независимо от това тя беше подкрепена от всички партии в парламента без „Синята коалиция“.

След като ЕК заплаши с междинен мониторингов доклад, Марковска сама поиска за бъде изслушана в правната комисия и опита да изчисти имиджа си, като отхвърли всички твърдения в „доноса“. 

След това пък шефката на правната комисия Искра Фидосова изпрати писмо на президента на ЕК Жозе Барозу, в което се опита да го убеди в „безукорната репутация“ на Марковска като магистрат.

По-късно стана ясно, че премиерът Бойко Борисов е помолил избраната за конституционен съдия Венета Марковска да се оттегли, ако има от какво да се срамува и ако ЕК сметне, че изборът й е опорочен. 

„Помолих Венета Марковска да се оттегли, ако има капка истина в това, което се твърди“, заяви министър-председателят по повод разразилия се скандал след избирането й за конституционен съдия от парламента и заплахата от Брюксел за междинен мониторингов доклад. 

Според премиера, ако има нещо, от което тя би се срамувала, нещо, което да петни името й, трябва да се оттегли.

„Тя е избрана с най-много гласове, гласували са всички партии за нея. Надявам се до петък да има отговор от ЕК и ако те смятат, че това е опорочен избор или проблематичен, аз разчитам на нея да не залага проблеми в съдебната система в следващата година“, заяви Борисов. 

Според премиера за първи път имало абсолютно прозрачна процедура за избор на съдии. По думите му процедурите са спазени и в момента, когато са искали да опровергае наречения от нея донос, не е имало такава възможност. 

* Допълнена към 16.55 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:24 | 12.09.22 г.
fallback