fallback

Бумът на ВЕИ мощностите предизвикал 700 млн. лева разходи в енергийната система

Участниците на енергийния пазар са били изненадани от бума при фотоволтаичните централи

21:32 | 01.11.12 г. 6

Разходите в енергийната система, предизвикани от инсталираните мощности на централите-производителки на енергия от възобновяеми източници (ВЕИ), са били около 700 млн. лева към септември.

Това съобщи председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Ангел Семерджиев пред депутатите от временната комисия, която наблюдава дейността на енергийния регулатор, предаде БТА.

Той посочи, че се разбира какви са били реалните разходи на отделните дружества, които участват на енергийния пазар, след като се направи анализ на минал период от време. Същевременно обаче дружествата работят на базата на прогнозни разходи, а те са се разминали с реалността, тъй като са били инсталирани повече ВЕИ мощности от очакваното.

По думите на Ангел Семерджиев новите фотоволтаични централи са били единствената сериозна изненада за електроразпределителните дружества, тъй като техните инсталирани мощности са били значително над прогнозираните.

За другите видове ВЕИ централи прогнозите на дружествата не са били грешни, посочи още шефът на енергийния регулатор.

Бумът на присъединените фотоволтаични централи Семерджиев обясни с резкия спад на цените на оборудването, както и спецификата при определянето на преференциалните цени, на които се изкупува произведеният от соларни мощности ток.

По думите на Семерджиев определянето на преференциални цени се прави за сметка на всички останали участници в енергийната система. “Производството на зелена енергия се подпомага чрез преференциални цени, за да го има като такова, но то трябва да се развива по начин, така че да не натоварва системата и потребителите”, каза председателят на ДКЕВР пред депутатите.

Семерджиев припомни, че по-голямата част от фотоволтаичните мощности са били присъединени към енергийната мрежа в последните 20 дни от предишния регулаторен период (преди 1 юли), когато действаха по-високи преференциални цени, заради което са предизвикани и повече разходи.

Това е и основанието да има разлика в цените за достъп до преносните мрежи на централите, които вече са работели към по-ранен етап и тези, които не са били вкарани в ценовия механизъм, обясни Семерджиев.

Производителите на ток от възобновяеми източници настояват, че определената от енергийния регулатор цена за достъп до преносните и разпределителните мрежи е непрозрачна и не е разходоориентирана.

Пенко Пенков от Българската фотоволтаична асоциация заяви, че преференциални  цени ползват и топлофикационните дружества, но за тях не са били въведени цени за достъп.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:57 | 13.09.22 г.
fallback