fallback

Плевнелиев: Извънреден доклад на ЕК е сериозно послание към институциите

Министърът на правосъдието Диана Ковачева не разчита като лош сигнал предупреждението на Еврокомисията за възможен междинен доклад за България

15:49 | 01.11.12 г. 3
Автор - снимка
Редактор

Президентът Росен Плевнелиев определи предупреждението на Европейската комисия за възможността за междинен доклад за България по механизма за сътрудничество и оценка заради избора на нови членове на Конституционния съд като предупредително и много сериозно послание, което трябва да се вземе изключително сериозно от българските институции, съобщава БТА.

Държавният глава посочи, че е сериозно обезпокоен от коментара на Еврокомисията и нейния говорител по темата и изрази надежда българските институции оттук нататък да увеличат усилията си за прозрачност и за това много достойни кандидати да бъдат избрани за главен прокурор и на предстоящите избори за ръководители на различни съдилища. 

"Изказванията на ЕК, че може да изготви извънреден допълнителен доклад за правосъдието и вътрешните работи в България не са коректни, защото разпространяват слухове в обществото", заяви външният министър Николай Младенов пред БНТ по-рано днес.

„Дали ще има извънреден мониторингов доклад на Еврокомисията за България зависи от начина, по който ще изпълним всички критерии, на които сме се съгласили в настоящия доклад. Аз съм сигурен, че до края на годината България ще отбележи сериозен напредък в съдебната система“, посочи Николай Младенов.

За заплахата от извънреден доклад се разбра във вторник от говорителя на Еврокомисията Оливър Бейли, който прочете изявление в отговор на въпрос, свързан с избора на нови членове на Конституционния съд.

В последния мониторингов доклад от юли т. г., въпреки острите критики в него, ЕК обяви, че следващият доклад ще е чак в края на 2013 г., което управляващите приеха като признание за успехите им.

Министърът на правосъдието Диана Ковачева не разчита като лош сигнал изявлението на Еврокомисията. По думите й ЕК само напомня, че във всеки момент може да има междинен доклад към страната ни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:53 | 14.09.22 г.
fallback