fallback

Здравният министър дава доклада за цените на лекарствата на прокуратурата

Временната комисия констатира, че липсва глобална визия за лекарствената политика у нас, опозицията няма да подкрепи документа

12:16 | 01.11.12 г. 1

Министърът на здравеопазването Десислава Атанасова обяви в парламента, че ще предаде на прокуратурата и на Комисията за разследване на корупцията по високите етажи на властта доклада на временната комисия, която проучваше причините за повишаване цените на лекарствата, предаде БТА.

В приетия от парламента доклад на комисията се констатира, че липсата на глобална визия в лекарствената политика, непоследователност и хаотичност в нормативната уредба, която "догонва" неблагоприятните последици от промените, са сред причините, довели до поскъпването на лекарствата у нас.

Копие от документа, според решението на Народното събрание, ще бъде дадено на Министерство на здравеопазването и Националната здравноосигурителна каса, за да се запознаят с препоръките на комисията. 

От „Коалиция за България“ и ДПС обаче обявиха, че няма да подкрепят доклада на комисията, тъй като го намират за „осакатен“ и "замитащ" фактите. Според опозицията този доклад не дава отговори с колко милиона са ощетени бюджетите на МЗ и на НЗОК и не посочва виновниците.

Според „Синята коалиция“ оттук нататък други органи трябва да поемат действия по отношение на фактите, установени в доклада. 

Депутатът Нигяр Джафер от ДПС отбеляза, че експертите не са стигнали до край в изводите си за щетите, нанесени на здравеопазването. От партията не са съгласни, че докладът трябва да отиде към заинтересовани страни – НЗОК и МЗ.

Мая Манолова от „Коалиция за България“ настоя докладът, освен на НЗОК и МЗ, да бъде изпратен на прокуратурата и на комисията по корупция на Яне Янев. По нейни думи политическата отговорност не стига, трябва да се носи и наказателна.

Манолова обвини парламентарното мнозинство, че създава комисии на килограм. Тя направи ценови паралел на медикаментите при Тройната коалиция и при ГЕРБ. Според цитираните от нея данни, при Тройната коалиция цените на лекарствата в 92 процента от случаите са се понижили, докато при ГЕРБ са скочили около 400 процента.

"Изводът след доклада е, че българите ще пият една студена вода със скъпите лекарства, защото няма политическа воля да се намалят цените", заяви Павел Шопов от "Атака".

От ГЕРБ заявиха, че докладът е доказателство как управляващите не "разтварят чадър" над никого и не капитализират грешките на предишните правителства.

Председателят на здравната комисия Даниела Дариткова (ГЕРБ) отговори, че въпреки противоречивите интерпретации на опозицията относно фактите в доклада, е ясно, че комисията си е свършила съвестно работата, което, на свой ред, потвърждавало обещанието на управляващите да не "покриват" обстоятелства от обществен интерес.

Министърът на здравеопазването Десислава Атанасова призна, че има забавяне с 10 месеца в подзаконовата уредба, свързана с възможността за договаряне на отстъпки, както и, че част от констатациите не са приятни за управляващите.

По-рано мнозинството отхвърли предложението на левицата парламентът да изпрати доклада на прокуратурата. Преди това от“ Синята коалиция“ обявиха намерението си да предоставят документа на главния прокурор. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:31 | 10.09.22 г.
fallback