fallback

Преглед на печата за 1 ноември

07:59 | 01.11.12 г.

Рекет, скрит зад екология

в. Капитал Daily

Всяка инвестиция в тежката индустрия се нуждае от обществено одобрение и доказателства, че няма да навреди на околната среда. Екологията е важна и не трябва да бъде неглижирана, но тя може да послужи и като инструмент за натиск върху всеки бизнес, ако се използва недобросъвестно. Рекетът негласно съществува отдавна, но досега компаниите не говореха открито за него. В сряда за първи път в прав текст представители на най-големите металургични компании в страната обясниха, че зад масираните атаки на различни неправителствени организации срещу бранша стоят изнудване и политически поръчки.

С наближаването на изборите нападките на някои НПО-та стават все по-агресивни, а това застрашава бъдещето не само на компаниите, а и на цялата икономика, категорични са от сектора.

Всеки пети фирмен кредит е просрочен

в. Капитал Daily

Всеки пети фирмен кредит е просрочен. Това показват данните на БНБ към края на септември, които са част от тримесечните отчети за състоянието на банковата система и отделните банки. В края на септември е отчетено и най-голямото от началото на 2012 г. тримесечно нарастване на привлечени средства от корпоративния сектор – с 687 млн. лв.

Общо печалбата на банковата система продължава да расте на годишна база, а разходите за покриване на просрочия по кредити да намаляват. Продължава да се понижава обаче и доходът от лихви, а растежът на този от такси е около нулата. В кредитирането няма почти никакво движение – корпоративните кредити нарастват с малко, а жилищните и потребителските намаляват. Така общата картина се изразява в запазване на статуквото с леки нюанси, но без резки движения.

Втора магистрала блокира заради забавени заплати

в. Сега

Финансови спорове между строителни компании за пореден път блокираха най-големия приоритет на кабинета - магистралите. 42 фирми с тежка техника спряха работа във вторник, тъй като не получават заплащане за строежа на "Марица" и "Тракия". Управителите на компаниите чакат близо 5 млн. лв. Те твърдят, че парите са потънали в дъщерна компания на изпълнителя, която получила средствата от държавата, но не се разплаща със своите контрагенти.

Строителната драма започна преди повече от две седмици с протести на работници от "Башев транс" и още няколко предприятия, ангажирани по магистрала "Тракия". После се разбра, че още десетки фирми имат същия проблем - възложителят не им плаща за свършената работа.

Доставчикът на развалената храна за бедни ще бъде глобен със 120 хил. лв.

в. Сега

Фирмата "Фантастика 95 - Георги Цанков", доставила разваления боб за бедните в складовете на БЧК, ще бъде глобена със 120 хил. лв., обяви директорът на фонд "Земеделие" Румен Порожанов.

Той обясни, че според договора с фирмата при установяване на негодна продукция глобата е 2% от общата сума по целия договор, който е на стойност 5.9 млн. лв. Отделно Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) ще санкционира фирмата, като максималният размер на глобата може да е 10 хил. лв. Засега не се говори за разваляне на договора.

Тръгват ударни проверки за найлонови торбички

в. Новинар

Ударни проверки за найлонови торбички започват от екоминистерството от днес. Инспекторите ще следят дали пликовете в магазините са под определените размери и платена ли е екологична такса за тях.

"Единствената цел на тази такса е тя да се окаже неизгодна за потребителите и те да преминат към употребата на торби за многократна употреба", обясни ресорният министър Нона Караджова. Тя припомни, че всяка година в околната среда се изхвърлят над 1,2 милиарда торбички.

"Атомстройекспорт" дължи пари на нашата НЕК

в. Новинар

Неизвестни документи постъпиха в парламентарната Анкетна комисия за проверка на всички данни, факти и обстоятелства за решения и действия по проекта АЕЦ "Белене". Руската държавна компания "Атомстройекспорт" дължи пари на Националната електрическа компания (НЕК), съобщи директорът на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) Теменужка Петкова.

Пред парламентарната Анкетна комисия за проверка на всички данни, факти и обстоятелства за решения и действия по проекта АЕЦ "Белене" тя представи неизвестни досега документи.

Бум на гръцки фирми у нас

в. Новинар

Гръцките фирми се спасяват в България. Само през последната година гръцките дружества, регистрирани у нас, са се увеличили със 70%. Очаква се тази тенденция да продължи през следващите две години.

Чуждите инвеститори раздвижват пазара на имоти в страната ни, като търсят да наемат или закупят производствени бази и складове, обясниха експерти.

Парите за БАН двойно по-малко от тези за СРС

в. Стандарт

Парите, които бюджет 2013 предвижда за БАН са два пъти по-малко от средствата, предвидени за СРС. 

Това заяви депутатът от ДПС Лютви Местан. Учените се оплакаха също, че новият бюджет ще ги принуди да намалят заплатите си от 627 на 571 лева, а за младите учени сумата ще бъде около минималната работна заплата. 



Освен това бюджетът им гарантирал само 10 заплати, които могат да им бъдат изплатени напълно през 2013, а всичките им финансови резерви вече са изчерпани. Те помолиха за допълнителни 14,9 милиона лева, за да може академията въобще да оцелее.

Икономиката ни е 93-а в света

в. Стандарт

Икономиката на България е на 93-о място в света. Това показва проучване на изследователи от института Legatum в Лондон. Изследването, обхванало 147 държави, се базира на оценка на 89 показателя. Те засягат икономиката, предприемачеството, управлението, образованието, здравеопазването, сигурността, личната свобода и социалния капитал.

Страната ни се намира на 48-мо място по просперитет, като по този показател първенци са Норвегия, Дания и Швеция. Системата на здравеопазването се намира на 49-о място в класацията, а образованието ни е 51-во.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:44 | 14.09.22 г.
fallback