fallback

Представители на бизнеса с вендинг машини масово разпродават автоматите си

За голяма част от тях свързването на машините с приходната агенция е непосилна инвестиция

13:26 | 31.10.12 г. 3

Машините са разпродават за около 2 хил. лв.  Снимка: Investor.bg

Част от представителите на бизнеса с вендинг машини у нас са започнали да разпродават автоматите си и постепенно се оттеглят от бранша. Това съобщи пред Investor.bg председателят на Българска вендинг асоциация (БВА) Стойко Петков. 

Причината е влизащата от утре наредба на финансовото министерство, която налага свързването на всички вендинг автомати с Националната агенция по приходите (НАП). 

Изглежда апетитният бизнес с автоматите за кафе и закуски става неатрактивен заради новите правила. Голяма част от представителите на бранша няма да могат да поемат финансовата тежест, която държавата ще наложи върху бизнеса им с въвеждането на въпросната наредба, защото за свързването на машините към агенцията е необходима значителна инвестиция.

За фискалните устройства, които трябва да се инсталират към автоматите, по-големите фирми ще трябва да вложат сума между 100-200 хил. лв., взависимост от броя на притежаваните от тях машини.

Освен това всеки представител на бизнеса трябва да започне да плаща за специална сервизна поддръжка, която да обслужва устройствата за връзка с приходната агенция.

Браншът трябва да вложи и не малка сума на избрана телекомуникационна компания, която да отговаря за преноса на данни към НАП.

Петков обясни, че цената за продажба на една чисто нова вендинг машина варира между 5-10 хил. лв, а тези, които са втора ръка се продават за около 2 хил. лв.

По думите на Петков браншът ще пострада значително от въвеждането на новата наредба, но това не спира ресорното министерство на финансите в желанието им "да отежнят максимално много бизнеса".

„Министерството на финансите не обърна каквото и да е било внимание на нашите два мирни протеста. Нито взе предвид исканията ни и проблемите, пред които ни поставя", коментира Петков.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:05 | 14.09.22 г.
fallback