fallback

Преглед на печата за 31 октомври

07:45 | 31.10.12 г. 1

Малко, но все пак красиво

в. Капитал Daily

"И малкото може да е красиво (Small can be beautiful). С тези думи управляващият директор на Raiffeisen Centro Bank Волфганг Пучек се опита да разведри леко минорното настроение в залата по време на Седмата годишна конференция за сливания, придобивания и дялови инвестиции "Сделките и инвеститорите 2012", организирана от "Капитал" в партньорство с Entrea Capital, Raiffeisen International, Schoеnherr, KPMG и "Булброкърс". По думите на Путчек кризата наистина е променила инвеститорската вселена за региона, но това не означава, че една малка страна като България не може да ги привлича. "В крайна сметка и Австрия е едва 7.5 млн. души", каза той и допълни, че въпросът е в това как България се представя.

Според Пучек в момента целият регион има шанс да привлече инвеститори, които вече са имали досег с Централна и Източна Европа. Затова и е нормално тенденцията отпреди кризата да се преобърне - вместо стратегически инвеститори от Запад повечето  идват от Изток, Русия, както и местни играчи. По думите му и в момента във Виена идват запитвания за инвестиции в България, но те вече не искат просто икономически растеж. Фокусът им е много повече върху възможности за запълване на евентуална дупка в съществуващата им корпоративна верига.

Дянков търси още приходи за хазната

в. Стандарт

Криминализирането на укриването на осигуровки, ограничаването на разплащането в брой за суми над 5000 лв. и даването на разследващи функции на данъчните инспектори ще станат факт от догодина. Това са три нови източника за повече приходи в бюджета, които финансовият министър смята да въведе. Предложенията са на КНСБ, но те се подкрепят от Дянков и групата на ГЕРБ в парламента. Това стана ясно след вчерашната среща на ръководството на КНСБ и шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова.

Синдикатът иска извънредно свикване на тристранката, за да се коментират заедно с бизнеса по-детайлно новите приходи, както и кои разходи да бъдат завишени срещу тях. "Знаем, че финансовият министър е възложил на НАП да смята какъв ще е ефектът от трите мерки", заяви лидерът на КНСБ Пламен Димитров. Според разчетите на синдикатите от тях може да се очакват до 400 млн. лв. допълнително в хазната.

Всеки 3-и пазарува от любопитство

в. Стандарт

Всеки трети българин пазарува, воден от любопитство. 30 на сто от хората в страната са клиенти тип "пионер". Те заявяват, че когато избират какво да сложат в торбата, посягат към най-новите продукти, за да ги пробват. Тази група е уникална сред всички 20 държави по света, където е правено проучване за нагласите за пазаруване. Пионерите са на възраст между 20 и 39 години. Те са високообразовани, живеят в големите градове в домакинство с повече от двама души.

Една четвърт от хората в страната избират най-евтините стоки, сочи проучването, поръчано от "Хенкел". Най-евтините стоки избират обикновено хора на възраст между 30 и 39 г. със средно образование, които живеят в по-малките градове. Малко повече - 27 на сто, са българите, които пазаруват само продукти с отстъпки. Търсачите на промоции се разделят на две групи. Първите обикалят всички вериги с рекламни брошури в ръка, за да се снабдят с най-изгодните стоки. Втората група пък търси любимите си продукти, но на най-добра цена.

Част от "златните" храни за бедни не стават за ядене

в. Сега

Скандалът с безбожно скъпите храни за социално слаби граждани бързо се разраства. 50 тона развален зрял фасул, пълен с паразити и червеи, са засекли от Агенцията по храните при проверка в складовете на Българския червен кръст (БЧК) в Плевен и Добрич. Пакетите са доставени по линия на програмата "Благотворителност" към ЕС.

На опаковката пише, че бобът е годен до 2014 г. При лабораторни тестове обаче е доказано, че той не става за консумация. Разваленият боб е доставен от страна - член на ЕС, но е бил пакетиран от българска фирма доставчик - ЕТ "Фантастика 95 - Георги Цанков", избрана при обществена поръчка от Държавен фонд "Земеделие". За зрял фасул фондът отделя над 5.92 млн. лева, а отделно се плащат транспортните разходи - 98 908 лева.

Дания дава рамо на България за Шенген

в. Новинар

България е изпълнила критериите за Шенген. Това заяви председателят на датския парламент Могенс Люкетофт след срещата си с шефката на Народното събрание Цецка Цачева. Люкетофт е на официална визита у нас. Именно темата за членството на България в Шенген е била в центъра на разговорите между двамата.

"Надявам се този въпрос да бъде решен много скоро. Позицията на Дания е много ясна. България е изпълнила критериите за Шенген”, коментира Люкетофт. От думите му стана ясно, че ЕС трябва да следва критериите, които вече е заложила.

Златото навлиза в най-силния си сезон

в. Новинар

Златото ще поскъпне през ноември. Тогава благородният метал ще навлезе в най-силния си сезон, смятат експерти.

Статистически погледнато, периодът от ноември до февруари е традиционно най-печелившият за златото, обясни управителят на "Тавекс" ЕООД Благовест Белев, цитиран от в. „Марица”.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:01 | 05.09.22 г.
fallback