fallback

Преглед на печата за 30 октомври

08:11 | 30.10.12 г.

Банките са притеснени от фалити в зеления сектор

в. Капитал Daily 

Опасенията на производителите на зелена енергия, че нововъведената такса достъп от енергийния регулатор ще предизвика масови фалити в сектора, може и да не се окажат толкова безпочвени, както уверява енергийният регулатор.

Причината е, че таксата, с която ще се отнема между 2 и 40% от прихода на тези производителите, е притеснила не само тях, но и банковите институции. Това става ясно от писмата, изпратени до премиера Бойко Борисов от Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) и Асоциацията на банките в България, в която членуват 24 банкови институции.

550 фирми „забравили” да се регистрират по ДДС

в. Новинар

550 фирми са забравили да се регистрират по ДДС. Това съобщават от столичната НАП на базата на годишните декларации на 1800 дружества, обслужвани от приходната агенция в София. Тези 550 компании са посочили оборот за предходната 2011 година от над 50 000 лева.

На 93 вече са съставени актове за нарушения. Глобата в такива случаи е от 500 до 5000 лева. Сумата варира в зависимост от срока на закъснение. Дружествата са и в ревизия, като целта е да се провери размерът на дължимия ДДС, плюс лихвите.

Китайци в Бояна

в. Стандарт

Богати китайци и корейци стават съседи на властта и родните баровци. Инвеститори от Далечния изток оглеждат луксозни имоти в Бояна. Там ще живеят шефовете на компании, които смятат да стартират бизнес у нас, съобщи за "Стандарт" Димитър Владиков от Българската агенция за инвестиции.

Той ще пътува до Китай за срещи с местни предприемачи. Вече е ясно, че инвестиционни фондове от Поднебесната империя са решили да пробият на европейския пазар през България. Сред тях е CJ International, който смята да докара поне 100 предприемачи у нас догодина.

За да получат право на пребиваване в страната, те трябва да вложат поне по 1 млн. лева в българска банка според Закона за насърчаване на инвестициите. Китайците са ни предпочели пред Румъния, Чехия, Англия и Испания заради очакваните промени в закона, според които минималното вложение ще падне на 200 000 лв.

Швеция хвърли око на боклука ни

в. Стандарт

Швеция има интерес да внася отпадъци от България, съобщи на сайта си радио KOSU. Страната развива изключително успешна програма за създаване на енергия от боклук, но в последно време не достигат отпадъци.

Заради липсата на суровини Швеция обръща поглед за внос и от Румъния и Италия. Тези страни разчитат предимно на сметищата, а това е система, която е изключително неефективна и нещадяща околната среда, коментират шведските медии. Само 4% от шведския боклук се складира на сметища според шведската агенция за управление на сметта.

По-евтини таксита до края на ноември

в. Стандарт 

Евтини таксита ще има до края на ноември, така че гледайте стикерите с тарифите, залепени на стъклата на жълтите коли. Първите таксита с новите, по-високи цени, ще излязат по улиците в първите часове на 1 ноември. Това обяви Людмил Лазаров, управител на най-голямата таксиметрова компания - "О.К. Супертранс".

Както "Стандарт" пръв писа, тя вдига дневната тарифа на своите над 1200 таксита с 20 ст. (34%) - от 0,59 на 0,79 лв. на километър. От 0,60 на 0,70 лв. скача първоначалната такса (16%), а от 0,18 на 0,22 лв. - таксата за престой (22%). Между 3 и 4 седмици ще са необходими, за да тарифираме всички коли, обясни Лазаров. Най-реалистично е последните таксита да започнат да возят на новата тарифа в края на ноември, обясни той.

Всяко такси трябва да мине през метрологичен надзор и фискализация на апарата, а това отнема време. Така че около месец по улиците ще има таксита на различни цени, заяви Лазаров.

Всеки втори печели от ниви

в. Стандарт

Всеки втори българин печели от ниви. 55% от хората в страната заявяват, че притежават земя, дават я под аренда, сами произвеждат аграрна и животинска продукция или разчитат на рента. Това показва проучване на "Сова Харис", направено по поръчка на Асоциацията на земеделските производители в България.

Въпреки че голям процент от хората печелят от земята, 70 на сто са на мнение, че българското селско стопанство има нужда от активни действия за модернизация и развитие на сектора. Като един от основните проблеми пред развитието на сериозен агробизнес се изтъкват маломерните парцели. Това от своя страна рефлектира върху по-високите цени на хранителните продукти. Скъпите плодове, зеленчуци, мляко и месо са основният проблем, който изтъкват 74% от анкетираните.

Това е и най-силният личен аргумент на хората да поискат реформи в селското стопанство. Другите проблеми, които тормозят собствениците на земи, са ниските ренти. От това се оплакват 35% от анкетираните.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:54 | 14.09.22 г.
fallback