fallback

Преглед на печата за 29 октомври

07:50 | 29.10.12 г.

Скромен растеж

в. Капитал Daily

Българската икономика ще расте и през 2013 г. – това сочат прогнозите на правителството и няколко международни финансови институции, които станаха известни в последните седмици. Условието е да няма задълбочаване на дълговата криза в еврозоната и рецесия, която да засегне износа и заетостта в източноевропейските държави. По-черният развой обаче не е сред основните сценарии на нито една от институциите.

В очакване на новите индустриалци

в. Капитал Daily

Строителството на производствени и складови площи едва ли ще се върне към ентусиазма отпреди кризата, но постепенно надига глава. Оживлението засега е леко и се базира на по-големия обем нови обекти, които се появиха в София през последните месеци. Данните на консултантската компания Forton International показват, че между юли и септември са били завършени 15 268 кв.м складови и производствени площи при 12 300 кв.м същото тримесечие предходната година. В строеж са още 35 000 кв.м.

И тъй като в кризата логиката на повечето инвеститори е да не започват ново строителство без подсигурени купувачи или наематели, ръстът на завършените площи показва и засилен интерес към индустриалните имоти.

Търсим газ и на Антарктида

в. Стандарт

България ще търси подземни богатства на Антарктида. Това става ясно от проекта за Национална стратегия за развитието на минната индустрия у нас до 2030 г. В документа е записано, че Софийският университет ще трябва да направи пълни геоложки, геохимични и геофизични проучвания на територията на българската база на о-в Ливингстън.

За територията на България, както и в нашата част от Черно море, е предвидено да се проучат наличието и възможностите за добив на всякакви видове полезни изкопаеми. Стратегията дори допуска възможността за проучване и добив на шистов газ, ако бъде доказано, че използваната технология ще гарантира пълното опазване на околната среда.

Шестима в битка за Централна гара София

в. Стандарт

Шест са кандидатите да трансформират грохналата Централна гара София в една от най-съвременните сгради в България, научи "Стандарт".

До края на последния работен ден на миналата седмица оферти да рехабилитират жп гарата подадоха в следния ред: Гражданско сдружение "ДОУШ", "Обединение Централна гара София 2012", "Обединение ГБС Централна гара София", "Терна" АД и консорциумите "Щрабаг" и "Балканстрой-Реминг". Кандидатите са известни строителни компании, участвали в изграждането на най-големите инфраструктурни обекти у нас.

Детските влогове с лихва до 8%

в. Стандарт

Детските влогове се превръщат в един от най-изгодните начини за спестяване на пари. Освен изгодната лихва, която в някои случаи достига до 8%, доходът няма да бъде облаган с данък. Това стана ясно от зам.-министъра на финансите Владислав Горанов, който заяви, че за печалбата по безсрочни влоговете, каквито са и детските, не се предвижда десятък.

С 10% ще бъдат ударени всички лихви по депозитите от 1 януари 2013 г. Всички съмнения по случая предстои да бъдат разсеяни съвсем скоро - между първо и второ четене на Закона за ДДС. В текстовете ще бъдат вписани и точни дефиниции за "влог" и "депозит", обясни председателят на Комисията по бюджет и финанси в парламента Менда Стоянова.

Парите ни потъват на Маршалите

в. Стандарт

Парите на заможните българи отлитат към Маршаловите острови. Не става въпрос за изнесените с куфарчета пачки, а за легални инвестиции. Малката държава в Микронезия е номер 1 по привлечен БГ капитал през последните двайсетина години. Откакто БНБ смята инвестициите, до юли 2012 г. - от страната ни са излезли близо 1,4 млрд. евро. От тях 189,3 млн. са отпътували към кораловите островчета в Тихия океан.

Може би не е случаен фактът, че Маршаловите острови не само е офшорна зона, но е и единствената държава в света, която не е подписала споразумение срещу прането на пари.

Близо 1/3 от проверените строежи са с нарушения

в. Сега

Всеки трети проверен строеж от националния строителен контрол е с установени нарушения. Половината от нередностите са най-тежките възможни - сградите са незаконни. Това показва справка на Дирекцията за национален строителен контрол, изготвена за "Сега".

При над 28% от всички проверени постройки инспекторите са открили нередности. От началото на годината до края на август от ДНСК са направили 7519 проверки за законността на строежи в цялата страна.

Пазарите в очакване на повече данни

в. Сега

През изминалата седмица доларът поскъпна спрямо еврото с по-малко от цент. Търговията в евро/долар започна при нива 1.3022, еврото за кратко се покачи до 1.3083, след което отстъпи и завърши американската сесия в петък при 1.2937. Доларът срещна подкрепа от добри данни за икономиката на САЩ, въпреки че Централната банка в страната запази посоката на паричната си политика.

Федералният резерв на САЩ остави лихвите без промяна и запази програмите си на количествени улеснения в т.ч. покупка на ипотечни облигации, увеличаване на средния матуритет на държаните книжа, както и реинвестиране на плащания по главници. В комюникето след заседанието бе отбелязано, че икономиката нараства умерено, а растежът на заетостта е слаб. Текущата инфлация се е покачила заради цените на петрола, но в по-дългосрочен план остава стабилна.

Министър Добрев поръчва самолетни билети и за следващия мандат

в. Сега

Крупна поръчка за доставка на самолетни билети е обявило Министерството на икономиката. То търси фирма, която да осигури превоз на пътници и багаж по въздух на стойност 1.3 млн. лв. без ДДС.

Любопитното в случая е, че поръчката ще се изпълнява през следващите две години въпреки изборната 2013-а и въпреки неяснотата около програма за полетите на министъра и подчинените му в следващите 24 месеца. Отсега е ясно обаче, че служителите ще пътуват до повече от 50 дестинации. Сред тях освен традиционните Виена, Лондон, Мюнхен, Атина, Москва и др. попадат и по-екзотични като Казабланка, Сао Пауло, Лос Анджелис и Женева.

"Луфтханза Техник" разшири хангарите си в София

в. Новинар

Нови съоръжения на компанията за ремонт на самолетни двигатели и техническа поддръжка „Луфтханза Техник София” ООД бяха открити на летище София. Лентата на разширените хангари бе тържествено прерязана от премиера Бойко Борисов.

През 2011 г. и 2012 г. дружеството, което е съвместно предприятие между германската фирма Lufthansa Technik AG и родната „Бългериан Авиейшън груп” ЕАД, добави към своите две високотехнологични линии за обслужване на самолети още три, с което направи съоръжението едно от най-големите и модерни в Европа.

Гумите поевтиняха с 5 на сто

в. Новинар

Гумите поевтиняха. Цената им е спаднала с около 5 на сто, съобщи ТВ7. Според търговците причината за по-ниските цени са засилената конкуренция и увеличеният брой на доставчиците на каучук. Това е добра новина за шофьорите, понеже смяната на летните гуми със зимни за най-масовите автомобили вече излиза около 500 лв.

Една автомобилна гума струва между 70 и 130 лв., като цената й зависи от марката и размера. Съветът на търговците е да купуваме гуми, произведени през последните две години. Етикетите им са подобни на тези, с които се обозначава бялата техника. Най-високият клас се отбелязва с А, а най-ниският – с Е.

Без съкращения и рязане на заплати във ВМЗ-Сопот

в. Новинар

Три години след приватизацията на ВМЗ-Сопот няма да има съкращения на работници и намаляване на заплати. Това увери изпълнителният директор на Агенцията по приватизация и следприватизационен контрол Емил Караниколов в интервю пред БНР.

Той очаква в понеделник да бъдат получени документите от кандидатите, които са били допуснати от ДАНС и Държавната комисия по сигурността на информацията (ДКСИ) за участие в приватизацията на завода. Най-късно до вторник агенцията ще се произнесе кого допуска до приватизацията. 

До момента трима български инвеститари са заявили интереса си към ВМЗ-Сопот. Това са "Сейдж консултинг", "Донарит" и ЕМКО. Тези компании работят с ВМЗ-Сопот и познават дружеството.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:44 | 14.09.22 г.
fallback