fallback

Преглед на печата за 27 октомври

09:06 | 27.10.12 г.

Парламентът отхвърли предложенията за по-висока индексация на пенсиите в. Сега

"Животът на българските мъже в пенсия е два пъти по-кратък от този в ЕС - те живеят само 9 г. след пенсия при средно 18 в ЕС. Средната пенсия на българските пенсионери е 10 пъти по-ниска от тази в Европа. 2/3 от българските пенсионери мизерстват, а ние сме шампиони по бедност сред хората над 65 г. - три пъти повече от тях едва оцеляват спрямо средните показатели за ЕС". Така депутатът от БСП Емилия Масларова аргументира искането на опозицията парламентът да приеме решение, с което да задължи правителството да увеличи всички пенсии догодина с инфлацията за последните три години и половина от 12.6%, а от 1 юли да има второ индексиране с 2.05%.

Официалната статистика на Евростат дава доста по-малка разлика в преживяемостта на мъжете у нас и в ЕС след пенсия. Според нея българите, които се пенсионират сега, ще живеят 13 години и половина след 65 г., а европейците - 17.5.

България отново закъса с еврофондовете За три години трябва да изхарчим 4.7 млрд. евро в. Сега

България отново започна да забавя темповете за усвояване на фондовете от Европейския съюз. Към 1 октомври 2012 г. средният процент на средствата, които Еврокомисията е изплатила на държавите членки по фонда за регионално развитие, социалния фонд и Кохезионния фонд, е 49.76%. За България той е с 15% по-нисък - 34.92%. Отличникът Литва има над 73%, а още 5 държави имат над 60% изплатени средства. Така София запазва стабилното си място в дъното сред останалите държави членки по ниво на усвояване. При отделните фондове България също стои под средното ниво за Европейския съюз. При фонда за регионално развитие България заема 25-о място, като са й изплатени 36.88% от парите. При социалния фонд заемаме предпоследно място с 30.61% при среден процент 53.91%. При Кохезионния фонд, от който само 15 държави получават средства, България е на 12-о място с 34.40%. Средният процент усвояемост за този фонд е 42.78%.

Китайски интерес към летището на заралии в. Новинар

Китайска корпорация прояви интерес към летището в Стара Загора. Това съобщи областният управител Недялко Недялков след среща с шефа на компанията Шанхай Строителство Груп Ко „SFECO" г-н Дзян. Проектът е приоритет за българското правителство, което работи усилено за създаването на проектна компания и привличане на инвеститор за строеж на карго летище

Обявяват кредитните милионери с досиета в. Новинар

Комисията по досиетата вече ще може да огласи имената на кредитните милионери, които са сътрудничили на ДС. Заради дупка в закона досега комисията можеше само да проверява агентурното минало на натрупалите състояние чрез дългове към банките, но не можеше да обявява публично имената им. Днес депутатите окончателно приеха промените в закона на второ четене, с които стана възможно да се огласи кои са кредитните милионери, сътрудничили на социалистическите тайни служби.

Франция ни хвали за фискалната дисциплина в. Стандарт

Париж. Франция похвали българското правителство заради фискалната дисциплина. Това стана ясно след срещата между премиера Бойко Борисов и френския министър по европейските въпроси Бернар Казньов. "Благодаря за задълбочените отношения и връзки между нашите страни. Както френското правителство, така и президентът г-н Франсоа Оланд отчитат положително възможността Франция и България да си сътрудничат по теми, важни за двете държави и за Европейския съюз", заявил Казньов по време на срещата си с Борисов.

Отварят офертите за ремонта на гарата в. Стандарт

Официално отваряне на подадените оферти за проект „Рехабилитация на гаров комплекс Централна гара София” ще се състои на 29.10.2012 г. (понеделник) в  10.00 часа, в сградата на Държавно предприятие Национална компания „Железопътна инфраструктура” /ДП НКЖИ/.

Процедурата стартира на 28 август 2012 г., но поради широкия обществен интерес към нея срокът за подаване на офертите бе удължен до края на работния ден в петък (26.10.2012 г.).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:12 | 26.08.22 г.
fallback