fallback

Хаосът в лекарствената политика е основна причина за поскъпване на медикаментите

Парламентарната комисия, която проучва причините за повишаване цените на определени лекарства у нас, обяви първите си изводи

13:13 | 26.10.12 г. 1

Липсата на глобална визия в лекарствената политика, непоследователност и хаотичност в нормативната уредба, която "догонва" неблагоприятните последици от промените, са сред причините, довели до поскъпването на медикаментите у нас. Това e констатирала временната парламентарна комисия, която проучва причините за повишаване цените на определени групи лекарствени продукти, заплащани със средства от НЗОК и републиканския бюджет, предаде БТА.

Законодателството в областта на ценообразуването и реимбурсирането е обект на чести, фрагментирани промени не само от настоящото правителство, но и от редица предходни, пише в изводите на комисията.

Според анализа основна причина за дестабилизиране на фармацевтичния пазар у нас са различни несъответствия в нормативната уредба в областта на финансирането на лекарствените продукти.

Причината за рязкото повишаване на цените на някои лекарствени продукти, които се заплащат с публични средства, е че при прехвърлянето им към здравната каса, тя не разполага със подзаконова база за договаряне на отстъпки с компаниите, смята временната комисия. 

Комисията препоръчва да бъдат създадени ясни правила за провеждане на търгове за лекарствени продукти в лечебните заведения. Настоящите са съобразени със Закона за обществените поръчки, но не и със спецификата на лекарствата, като стока, посочва комисията. И подчертава нуждата от нови държавни структури, които имат предмет на дейност ценообразуване, обвързано с прозрачни законодателни правила.

Обект на анализ в настоящия доклад са 110 лекарствени продукта, за които са подали данни 23 от лечебните заведения. Информация не са представили 9 болници.

Комисията констатира, че след като преди осем месеца заплащането на някои групи лекарства беше прехвърлено към НЗОК, е налице правна възможност за договаряне на отстъпки, но с неясни и неефективни допълнителни условия за  провеждане на договарянето.

Неясен остава и механизмът на своевременно информиране на участниците в разпространението на лекарства, е записано още в доклада.

Досега комисията по цени и реимбурсиране е взела служебно решение за намаляване на цените на 488, или на над половината от проверените лекарствени продукти.

Очаква се представянето на доклада в Народното събрание да продължи и другата седмица.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:04 | 13.09.22 г.
fallback