fallback

Преглед на печата за 26 октомври

08:05 | 26.10.12 г.

"Гаф" за милиони

в. Капитал Daily

Колко трудно се смята лихва? И как може едно грешно изчисление да извади огромен проблем - в Столичния общински съвет може да мине решение с грешка, струващи милиони. Засега "гафът" е единичен. Но противоречивата информация за един прост търговски договор ражда сериозни притеснения.

Случаят най-кратко звучи така: вместо лихва от над 3.2 млн. лв. (която дори е била одобрена от съветниците) за частната транспортна фирма "Карат-С" сега ръководството на общината откри, че реално дължимата сума е с 2.6 млн. лв. по-малко. Засега "виновник" за грешката не е открит. Но разминаванията варират дори в информацията за какъв период е задължението.

Опозицията веднага поиска оставки. А кметът Йорданка Фандъкова спря решението, разпореди проверки и не опита да отрече гафа.

Изненадващ победител

в. Капитал Daily

Близо три години след като България прекрати отношенията си с една от водещите рейтингови агенции - Fitch, тя отново ще работи за страната. Сега обаче няма да е за правителството, а за държавния енергиен холдинг (БЕХ), на който му трябва рейтинг, за да емитира облигации за 250 млн. евро на международните пазари. С тях той ще покрие остатъка от дълга (195 млн. евро) на дъщерната НЕК, взет за проекта АЕЦ "Белене", чийто падеж е краят на май догодина.

От БЕХ заявиха официално за "Капитал Daily", че Fitch е избраният кандидат, без обаче да дават повече коментари. Неофициално това се е случило заради най-ниската ценова оферта, което беше и водещият критерий.

Инж. Василев: Доказахме, че България стриктно изпълнява нормативите на ЕС

в. Стандарт

Сертификатът за оперативна съвместимост по европейски изисквания във връзка с модернизация на тягова подстанция „Волуяк” и изграждане на SCADA-първа линия доказва, че България стриктно изпълнява нормативната база на ЕС.

Това каза инж. Веселин Василев, изпълнителен директор на ИА „Железопътна администрация” към Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията, на официалната церемония по връчване на документа, който е голям пробив и ние не трябва да спираме да работим за интегриране на железопътната инфраструктура към тази, в цяла Европа.

Топломерът живее до 5 г. след гаранцията

в. Стандарт

Топломерите, които са с изтекла гаранция, могат да работят до 5 години отгоре. Това установи проверка на "Стандарт" сред фирми за топлинно счетоводство.

Производителите на различните уреди за дялово разпределение дават гаранция 10 години. Това е срокът, в който се гарантира, че той ще работи безотказно и зарядът на батерията му няма да се изчерпа. Когато изтече този срок, препоръката е етажната собственост да подмени топломерите, за да се избегне рискът да спрат да работят през зимата и след това за стаята или апартамента да бъде начислена максимална мощност. Което пък ще надуе сметката за парно.

Още 513 млн. за пътища на село

в. Стандарт

Нови 513 млн. лв. от Брюксел ще бъдат дадени за пътища на село, детски площадки и фирми за преработка на земеделска и горска продукция.

Прехвърлянето на парите беше одобрено от Комитета за наблюдение на Програмата за развитие на селските райони. 396 млн. лв. ще бъдат дадени по мярка 321, за да се осигурят основни услуги за населението. За обновяване на селата по мярка 322 са предвидени 60 млн. лв. Още 57 млн. лв. ще се дадат за 123 мярка за добавяне на стойност към земеделската и горската продукция.

Детският влог без десятък

в. Стандарт

Задава се бум на детски влогове. Така много българи смятат да се спасят от десятъка върху лихвите по депозитите. Безсрочните влогове, към които спадат и детските, няма да бъдат предмет на облагане.

С 10% ще се облагат само доходите по депозити с уговорен срок, обясни зам.-министърът на финансите Владислав Горанов в парламента.

Кризата събори охранителния бизнес

в. Новинар

Кризата събори охранителния бизнес у нас. Все повече частни фирми от бранша излизат на червено и са пред колапс. Заради влошаващото се положение компаниите, предлагащи услуги за сигурност, са принудени да смъкват цените, съобщиха експерти.

Сред основните причини за влошеното състояние на този бизнес сектор е именно икономическата криза, обясни за „Новинар” председателят на Българската стопанска камара Божидар Данев. Много фирми се отказват от услугите на охранителните компании, допълни той. От бранша уточниха, че оцеляването им става все по-трудно в последните години. Текат и много съкращения заради липсата на работа. Кризата е ударила не само охранителите, а и техниците, които монтират и програмират системи за сигурност.

Руски пенсионери напират да живеят у нас

в. Новинар

Наплив на руски пенсионери, които напират да живеят в България, отчетоха експерти. Интересът на възрастните руснаци към закупуване на имоти за постоянно пребиваване у нас е голям. Мераклиите да си купят жилище в България са повече и от миналата година.

Най-често се купуват апартаменти по Черноморието, обясни пред "Новинар" зам.-председателят на националното сдружение "Недвижими имоти" Добромир Ганев. Руснаците се насочват към Поморие, Бяла, Обзор, Слънчев бряг, Бургас и Варна. Цените там започват от 450 евро на квадрат и стигат до 1000 евро.

Испано-китайска фирма строи моста Силистра – Кълъраш

в. Новинар

Испано-китайски консорциум предяви желание да изгради моста Силистра – Кълъраш. Фирмата е заявила намерението си в писмо до премиера Бойко Борисов с копие до кмета на Община Силистра д-р Юлиян Найденов.

Идеята е строителството да се осъществи чрез публично-частно партньорство. Найденов вече е обсъдил вдигането на съоръжението над Дунав при Силистра с президента на консорциума Хесус Феррер. Кметът на Силистра е изтъкнал необходимостта от ускоряване на този проект на международната конференция в Букурещ за развитието на Дунавския регион.

Плажовете влизат в карти

в. Новинар

Плажовете по Черноморието ще бъдат отбелязани на карта. Целта е големите и неохраняеми ивици да бъдат разделени на няколко части, за да могат по-лесно да се отдават под наем.

Това предложи областният управител на Бургас Константин Гребенаров. Според него причината много от ивиците да са без стопани е високата цена заради големината им. Предстои до края на годината да се изготвят специализираните карти на терените край морето. Те ще отразяват подробно спецификите на всеки плаж.

Опозицията провали опита енергийни промени да се прокарат в закона за търговия с оръжие

в. Сега

Управляващите направиха неуспешен опит да прокарат тихомълком спорни енергийни поправки, маскирани като изменения в Закона за износа на стоки с двойна употреба. Текстовете са били внесени между първо и второ четене на законопроекта от депутати от ГЕРБ, въпреки че нямат нищо общо с обсъжданите промени, съобщи вчера "Капитал дейли". Само съпротивата на опозицията, която на два пъти е напускала заседания на парламентарната икономическа комисия, е попречила измененията да бъдат гласувани.

Става дума за промени в Закона за енергетиката, които целят да се регламентира със закон въвеждането на такса за достъп до енергийната мрежа за възобновяеми енергийни източници. С нея се отнемат между 2 и 40% от приходите от зелена енергия. Таксата вече предизвика протести на представители на ВЕИ сектора, след като през септември енергийният регулатор я въведе без обсъждане. Представителите на компаниите дори заведоха дело във Върховния административен съд, който предстои да се произнесе. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:44 | 11.09.22 г.
fallback