fallback

Правителството осигури терена за София Тех Парк

Очаква се новият технологичен парк да заработи до края на 2015 година

13:54 | 24.10.12 г. 5

Правителството осигури терен за изграждането на бъдещия технологичен парк в София.

На днешното си заседание министрите са решили да отнемат от Министерството на отбраната имот от близо 300 дка на 4-ти километър в столицата и да променят статута му от публична в частна държавна собственост, съобщиха от пресцентъра на кабинета.

Същият този имот ще бъде внесен като непарична вноска в капитала на „София Тех Парк” ЕАД, уточняват от пресслужбата на Министерския съвет.

Проектът за изграждането на технологичен парк беше лансиран преди няколко месеца от президента Росен Плевнелиев. По време на посещението му в САЩ през май стана ясно, че за концепцията на проекта можем да разчитаме на водещи компании от световната ИТ индустрия, каквито са Google, Hewlett Packard и Cisco.

Още през същия месец министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев назначи и изпълнителен директор на новото дъщерно дружество към Национална компания „Индустриални зони“ – София Тех Парк, арх. Елица Панайотова.

Очаква се новият технологичен парк да заработи до края на 2015 г., а първите строителни дейности вероятно ще започнат още в началото на следващата година.

Концепцията на парка ще се изготвя с помощта на учените от БАН, технологичните университети, бизнес организациите, общините и неправителствени организации.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:56 | 13.09.22 г.
fallback