fallback

Преглед на печата за 24 октомври

07:45 | 24.10.12 г.

30 млн. за нови забавачки

в. Стандарт

ГЕРБ няма да вдигне майчинските за втората година, но ще отдели 30 млн. лв. за строеж на 80 нови детски ясли и градини.

В отговор на националния протест на майките депутатите от управляващата партия предложиха на финансовия министър Симеон Дянков към общините да бъдат отпуснати пари за строеж на градини. Става дума за 30 млн. лв., обяви зам.-шефката на социалната комисия Светлана Ангелова от ГЕРБ.

По нейни изчисления 15 млн. лв. са нужни за увеличаване от 240 лв. на 270 лв. на парите за 42 000 майки. ГЕРБ предлага от хазната да излезе двойна сума, но проблемът да бъде решен трайно, добави Ангелова.

Путин намеква за по-евтин газ

в. Стандарт

Скоро Европа и България може да получават по-евтин газ от Русия, става ясно от изказване на руския президент Владимир Путин. Той е поръчал на "Газпром" да състави нова политика за износ на синьо гориво предвид развитието на пазара в Европа и появилите се алтернативи като шистов и втечнен газ. По-ниската им цена заплашва да редуцира присъствието на "Газпром" в тези страни. "Формулата за ценообразуване на руския газ, обвързана с котировките на петрола, оскъпява руското гориво в сравнение с други доставчици", казва Путин.

Жп мрежата ни става европейска

в. Стандарт

България става част от жп картата на ЕС. Това беше признато с първия сертификат за оперативна съвместимост на част от жп мрежата ни с европейската. Документът бе връчен на генералния директор на НКЖИ Милчо Ламбрев от Валентин Мачиков, управител на "Ел Транс Инженеринг" - оторизиран орган номер 1 по Националните правила за безопасност, в партньорство с Научния институт VUZ, Прага. Повод беше пускането в експлоатация на супермодерната тягова подстанция за захранване на локомотивите "Волуяк" и изграждането на система за телеуправление SCADA в участъка София - Калотина-запад.

Дават на общината градинката на „Гурко” и „Раковски”

в. Новинар

Столичната община иска да получи от държавата правото да стопанисва терените върху градинката „Чайка” на улиците „Гурко” и „Г. С. Раковски”.

През лятото под нея бяха открити значими археологически находки от късната античност, сред които и гробница с уникални стенописи, изобразяващи архангелите Рафаел, Уриил, Габриел и Михаил.

Предложението е на кмета на София Йорданка Фандъкова и ще бъде гласувано на сесията на Столичния общински съвет този четвъртък.

„Софийски имоти” продава апартаменти за акции

в. Новинар

Общинското дружество „Софийски имоти” ще продава свои апартаменти, за да запази дяла си от 3,45 на сто в капитала на Общинска банка.

Фирмата ще използва парите от продажбите, за да купи новите акции, предвидени за записване от дружеството, които ще бъдат емитирани при увеличението на капитала на кредитното учреждение.

Предложението е на зам.-председателя на Столичния общински съвет Николай Стойнев и трябва да бъде гласувано на сесията на местния парламент този четвъртък.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:03 | 09.09.22 г.
fallback