fallback

Изплатени са над 63 млн. лева субсидии за животновъдите

За целия сектор „Животновъдство“ ще бъдат отпуснати 140 млн. лева, гласи решение на Министерския съвет

17:30 | 22.10.12 г.

Над 63 млн. лева са били разплатени за говедовъдите и овцевъдите, съобщават от Държавен фонд „Земеделие“. На миналото заседание на Министерския съвет беше дадено одобрение на програмата за отпускане на субсидии по-рано от предвиденото, заради високите цени на фуража.

За целия сектор „Животновъдство“ ще бъдат отпуснати 140 млн. лева, стана ясно от съобщението на Министерския съвет.

Според сметките на фонд „Земеделие“ са разплатени малко над 41 млн. лева по заявленията на 7,26 хил. говедовъди и почти 22 млн. лева за над 6 хил. овцевъди. Тези средства идват от националния бюджет.

През декември ще бъде преведен още един транш – в размер на 40 млн. лева, с които ще бъдат подпомогнати млечното говедовъдство и овцевъдство. Средствата идват от Европейския фонд за гарантиране на земеделието.

Животновъдите ще получат още и 4 млн. лева като национални доплащания за месодайни породи говеда. В началото на 2013 година пък ще бъде изплатен и вторият транш на директните плащания за сектора. 

Тази година ще има увеличение на доплащанията за глава добитък, стана ясно още след правителственото заседание на 17 октомври. За говедата например се увеличава от 140 на 200 лева, за биволите Министерство на земеделието и храните (МЗХ) ще плаща 300 лева, вместо досегашните 200 лева, а за овцете и козите сумата вече е 41 лева, вместо досегашните 29 лева.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:33 | 12.09.22 г.
fallback