fallback

Референдумът за "Белене" ще се проведе до началото на февруари 2013 г.

Проектът е компрометиран, но не е затворена страница, посочи председателят на Народното събрание Цецка Цачева

10:50 | 20.10.12 г.

Референдумът за строителството на АЕЦ “Белене” ще се проведе в края на януари – началото на февруари 2013 г.

Това съобщи председателят на парламента Цецка Цачева в предаването “Седмицата” на Дарик радио.

Във вторник ще се проведе извънредно заседание на парламентарната комисия по икономическа политика, енергетика и туризъм, на което също ще бъде обсъден въпросът, който се планира да бъде зададен на референдума, поясни Цачева.

Тя каза, че очаква доклада на правната комисия към Народното събрание, която вече обсъди въпроса.

По думите й дебатът в пленарна зала по питането ще се проведе още тази седмица, за да бъде взето решение за окончателната формулировка на въпроса.

Крайният срок парламентът да се произнесе по въпроса за референдума е 27 октомври. В началото на ноември решението на депутатите ще бъде обнародвано в Държавен вестник, след което президентът трябва да излезе с указ за провеждането на допитването.

Цецка Цачева подчерта, че в качеството й на народен представител от Плевенска област ще подкрепи изграждането на втората атомна централа на референдума.

Според нея районът е беден и очакванията за реализирането на такъв проект са естествени, въпреки че по думите й той е компрометиран. “Това обаче не означава, че този проект е затворена страница”, коментира председателят на Народното събрание.

Цецка Цачева допълни, че ако във въпроса бъде включено наименованието на конкретния проект, той ще противоречи на закона. По думите й и без “Белене” във въпроса става ясно за или против строителството на коя ядрена централа гласуват хората, тъй като в площадката край Белене до момента са вложени много средства.

Според Цачева предложената от управляващите формулировка на въпроса не касае изграждането на нови мощности в АЕЦ “Козлодуй”.

Тя подчерта също така, че няма как гражданите да бъдат питани дали държавата, или частен инвеститор да строи бъдещата ядрена централа, тъй като това е от компетенциите на Министерския съвет.

Цачева каза също, че е незаконно партиите да плащат за референдума, тъй като според разпоредбите разходите трябва да бъдат поети от бюджета.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:09 | 07.09.22 г.
fallback