fallback

Преглед на печата за 18 октомври

07:45 | 18.10.12 г. 1
Автор - снимка
Редактор

"Булгаргаз" иска топлофикациите да плащат за газ 100% авансово

в. Капитал Daily

Технически топлофикациите в страната са готови да топлят абонатите си през предстоящия зимен период. В същото време обаче работата на тези дружества може да бъде застрашена от куп неясноти. Това стана ясно по време на заседание на комисията по икономика и енергетика в парламента, на която бяха поканени представители на повечето топлофикации в страната, които трябваше да представят данни за готовността си за зимния период.

Един от проблемите според топлофикациите се съдържа в условията на новите договори, които трябва да подпишат с "Булгаргаз" от началото на 2013 г. Причината е, че  газовото дружество иска топлофикациите да плащат изцяло авансово, и то на една вноска, газа, който купуват. Освен това от "Булгаргаз" изискват да се плати и банкова гаранция, чиято сума да се определя според месеца с най-голяма консумация. "Това означава, че до 20 декември ние трябва да платим 8.8 млн. лв. за количествата газ за януари и още толкова банкова гаранция. Тези парични средства обаче не са предвидени от нас", коментира изпълнителният директор на "Топлофикация Плевен" Валентин Терзийски.

Ръждясалата империя на Валентин Захариев

в. Капитал Daily

Три изгубени предприятия, при това големи. Това е описанието на 2013 г. на бизнеса на бившия собственик на "Кремиковци" Валентин Захариев. След като през пролетта добивната му компания за оловно-цинкови руди "ГОРУБСО - Мадан" беше продадена под натиска на правителството заради неиздължени заплати, а наскоро за ОЦК - Кърджали, беше поискана несъстоятелност от кредитори на дружеството, сега и заводът му за тръби "Интер пайп" край София влезе в процедура по фалит. През месеци кредитори продават и активи за милиони от кърджалийското и софийското предприятие. И докато за "ГОРУБСО - Мадан" Захариев все пак получи няколко милиона, от тези два завода всичко е в ръцете на кредиторите - банки и държава.

С решение от 1 октомври Софийският градски съд обяви дружеството "Интер пайп" за неплатежоспособно и откри производство по несъстоятелност. Назначен е временен синдик, а общото събрание на кредиторите е насрочено за 6 ноември. И макар че решението подлежи на обжалване, бъдещето на неработещия завод изглежда предрешено - разпродажба.

Данъкът върху лихвите се оказа с неуточнена ставка

в. Сега

Прокараният скришом данък върху лихвите по депозитите и влоговете се оказа с неустановена по юридически път ставка. Размерът на данъка, който според правителството ще е 10%, не е уточнен в предложените промени в закона за данъците върху доходите на физическите лица. В същото време ставките за окончателни данъци, какъвто ще е новият налог по лихвите, са различни и отделни групи доходи се облагат с различен процент.

Както "Сега" писа, промените в закона бяха гласувани директно от кабинета без обществено обсъждане и задължителното съгласуване в тристранката. Според източници, пожелали анонимност, първоначалният проект за законови промени е съдържал два лаконични записа - че доходите от лихви се вадят от групата на необлагаемите доходи и се местят в групата на доходите, които се облагат с окончателен данък. Внесеният в Народното събрание текст е доработван допълнително, като е уреден и начинът, по който ще се събира данъкът - в едномесечен срок след края на тримесечието, за което са начислени лихвите.

Едва 10 семейства от Пернишко ще посрещнат 2013 г. в нов дом

в. Сега

Едва 10 останали без дом семейства след силното земетресение през май в Пернишко, които са и с тежък социален статус, ще имат шанс да посрещнат новата 2013 г. в собствена къща. Само толкова са предложенията на областния обществен съвет към 11 октомври за изграждане на нови домове със средства от дарения, набрани по дарителската сметка на БЧК.

Три са кандидатурите на големи домакинства, които искат от най-големите сглобяеми къщи 70-80 кв. м с три спални. Останалите се надяват на едностайни къщички между 35 и 40 кв. м. За изграждането им ще отидат около 373 000 лв. Най-добрата оферта за големите къщи беше малко над 54 300 лв., а на малките - 30 000 лв.

Добрев раздава е-карти на фирмите, за да си говорят с чиновниците

в. Сега

Икономическият министър Делян Добрев лансира нова идея за облекчаване на комуникацията с чиновниците. Вместо да намали регулациите, той ще раздаде 5000 електронни карти на избрани фирми, чрез които те ще общуват с администрацията. Броят им обаче е нищожен на фона на регистрираните у нас около 300 000 компании. "Самите карти ще бъдат раздадени на фирми, които най-често работят с администрацията, за да пестят време и пари", отбеляза Добрев. На практика обаче няма фирма, която да не общува често с чиновниците.

Чрез самите карти предприемачите ще имат достъп до системата на електронното правителство. Според колегата на Добрев - Ивайло Московски, идеята е към пролетта на 2013 г. пластиките да осигуряват достъп до над 30 публични регистъра и фирмите да могат реално да използват публичните услуги, предоставяни от редица институции.

Още 215 млн. от Европа за метрото

в. Стандарт

Столичният "Метрополитен" ЕАД ще получи 215 млн. лв. за третия етап на разширение на метрото. Парите идват като безвъзмездна помощ от Оперативна програма "Транспорт" от транспортното министерство. На вчерашното си заседание кабинетът одобри подписването на договора със столичната компания. През следващата година ще бъде завършено продължението на линията от Цариградско шосе до летището.

Емигранти наляха в страната 1 милиард

в. Стандарт

Българите, живеещи постоянно в чужбина, пращат все повече пари на роднините си у нас въпреки кризата в Европа. Емигрантите са изпратили на роднини и приятели в страната 58,7 млн. евро през август, показват данните на БНБ. Това е втората най-ниска изпратена сума за месец от началото на годината след януари, когато емигрантските пари са били 57,6 млн. евро. Само в тези два месеца на 2012 г. паричните преводи от българите в чужбина са били под 60 млн. евро. Най-много пари са изпратени през май (78,2 млн. евро) и март (72 млн. евро). Общо за първите осем месеца на годината емигрантите са налели в страната 535,9 млн. евро (1,05 млрд. лв.). За същия период на 2011 г. емигрантските средства са били 528 млн. евро. А размерът на чуждите инвестиции в страната от януари до август тази година е 873 млн. евро.

Държавата ще насърчава производството на екоколи

в. Новинар

Държавата ще насърчава производството и употребата на екоколи. Това предвижда националният план за ускореното навлизане на екологични превозни средства за 2012-2014 година, който кабинетът прие на своето заседание.

За целта се предвижда да се въведат по-ниски прагове за клас инвестиция, както и допълнителни стимули. Всички те ще бъдат записани в Закона за насърчаване на инвестициите.

Ще се обмисли и въвеждането на преференции за годишния данък на автомобилите в зависимост от екологичните им характеристики. Така размерът на налога на колите ще се определя от това колко вредни газове отделя в атмосферата.

Плащаме 380 лв. на фирма да ни търси работа

в. Новинар

Българинът ще плаща такса от 380 лв., ако иска фирма да му търси работа. Тази тарифа одобриха от Министерския съвет за регистрация за извършване на посредническа дейност по наемане на служители.

За работа в други държави и за моряци ще се плаща по 670 лв. По 50 лв. ще дължите за издаване на дубликат на удостоверението за регистрация за посредническа дейност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:34 | 11.09.22 г.
fallback