fallback

Пристанище Русе-център ще бъде дадено на концесия

Бъдещият оператор на терминала ще трябва да осигури инвестиции от минимум 1, 648 млн. лв. за целия срок на наема

18:18 | 17.10.12 г.
Автор - снимка
Редактор

Пристанищен терминал Русе-център ще бъде даден на концесия. Това стана ясно днес, след като кабинетът гласува стартирането на открита процедура за избор на оператор за терминал Русе-Център, съобщиха от пресцентъра на Министерски съвет.

Най-важният критерий за бъдещия концесионер ще е фиксираната сума на концесионното възнаграждение – 50 точки. Променливата част на възнаграждението ще важи с тежест 25 точки, предложеният срок - с 20, а бизнес предложението – 5 на сто.

Бъдещият оператор на терминала ще трябва да осигури инвестиции от поне 766 хил. лв. (без ДДС) за първите шест години, а общо за целия срок на наемането те трябва да са минимум 1, 648 млн. лв.

Държавата очаква след избора на концесионер да се привлекат инвестиции, да се подобрят условията за пътниците, които преминават през пристанищния терминал. По този начин в бюджета ще постъпят пари от възнаграждението и от корпоративните данъци, но също така ще се отворят нови работни места. Същевременно инвестициите в порта ще развият транспорта и туризма в региона на Русе.

Държавата търси концесионери и на други пристанища. В края на август правителството одобри процедурата за отдаване на терминалите в Лом и Несебър, също с максимален срок от 35 години. Наскоро кабинетът разреши и концесионирането на пристанищен терминал "Тутракан".

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:25 | 14.09.22 г.
fallback